Jelenlegi hely

Konfliktushelyzetben kiabál, csapkod

Tisztelt Szakértő!
12 éves kislányom viselkedésével kapcsolatban szeretném segítségét, véleményét kikérni. Kb. ½ éve kezdett el meg változni, kiabál, csapkod, amikor valamilyen konfliktushelyzetbe kerül.
Negatív tartalmú képeket, idézeteket oszt meg az Interneten. Egyik összeveszésünk után (nem rakott rendet többszöri kérésre sem, ezért elvettük a telefonját), összekaristolta tűvel a kezét.
A barátnőjéről ocsmány képeket küldözget (amit ő szerkesztett), amiért elárulta szerelmi titkát és ezzel szerinte leégette az iskolában. Trágár kifejezéseket használ. Mi okozhatta: talán a lázadó kor kezdete, hogy rossz társaságba (idősebb fiúkkal barátkozik) keveredett, illetve a múlt nyáron egy bőrbetegség alakult ki nála, amit nem tudtak kezelni, sokat sírt és nem akart iskolába járni, mivel nagyon zavarta, mára lassú javulás kezdődött. Szerintem egy átlagos, normál családi körülmények között élő család vagyunk (van egy 6 éves testvére), eddig úgy gondoltam, hogy minden rendben, nem tudom mi történhetett?
Kérem tanácsát, mit tegyek, hogyan tudok segíteni?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Asszonyom! 

Ha van rá lehetőségük, akkor érdemes lenne segítséget kérni a lányának egy pszichológustól. Utánanéztem ennek a bőrbetegségnek, és már a kialakulását is gyakran valami stressz előzi meg. Arról nem is beszélve, hogy ha ez a bőrtünet olyan helyen van, ami látható, akkor az egy kamaszodó kislány esetében komoly önértékelési problémákat is okozhat.

Elképzelhetőnek tartom, hogy ennek okán annyi feszültség és düh halmozódott fel benne, hogy ezt a dühöt aztán kifelé fordítja.

Mivel kiskamasz, lehet, hogy a szülőkkel már nem akar megbeszélni mindent. De elképzelhetőnek tartom, hogy egy pszichológussal szívesen megbeszélné a problémáit.

Üdvözlettel: Majoros Andrea

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share