Jelenlegi hely

A kisbabám sír az anyósom ölében

Kislányom 4 hónapos, születése óta, ha anyósom veszi ölbe, ordít nála,de csak nála, és már nagyon kellemetlen, a családban mindenki észrevette, ő is. Mindent megtesz azért, hogy a baba kedvében járjon. Szerintem egy végtelenül kedves asszony. Mi lehet az oka? Várom válaszát. Üdvözlettel: Mónika

Kedves Mónika!

A válaszom elsőre az, hogy: Nem tudom.

Sokszor vannak olyan dolgok, amik zavarnak egy csecsemőt, de nem tudja elmondani. Bármilyen érzékelési csatornán érheti olyan inger, ami zavarhatja: hangok, illatok, képek, közelség, taktilis (tapintási) ingerek, stb.

Szerintem, amit fontos lenne közösen megbeszélniük, az az, hogy először meg kell érteniük, hogy mi is okozhatja a kislánya diszkomfort-érzését. Addig viszont nem kellene, hogy a nagymama mindent megtegyen azért, hogy a kedvében járjon, hanem egy kicsit távolabb kellene húzódjon, és onnan közelíteni, megtapasztalva, hogy mi az, ami zavaró a gyermek számára, és mi az, ami nem. Sokszor a megoldás nagyon banális. De van, hogy megfejthetetlen. Mindenesetre, ha van is egy inger, ami zavaró, akkor a megoldás nem az elárasztás, hanem a fokozatos szoktatás, deszenzitizálás kell legyen.

Semmiképpen nem szabad a történteket személyes síkon megélni, mert egy csecsemőnek nincsenek, nem lehetnek még olyan érzései, hogy ezt a nagyit én nem szeretem, és ezért ordítani fogok.

Üdvözlettel: Majoros Andrea

 

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.