Jelenlegi hely

Kihűlő kapcsolat

Párommal majdnem 20 éve élünk házasságban, három gyermekünk van. Az elmúlt pár évben sajnos egyre több konfliktus és veszekedés van közöttük. Mára már szexuális életünk is havi-kéthavi alkalmakra csökkent, és ámbár én vonzónak találom a feleségemet, a sok veszekedés miatt egyszerűen nem tudom, hogy közeledjek hozzá. Őszintén szólva mindig az őrjöngő arca ugrik be, amikor megkívánom, és ez folyton  eltántorít. Ő egyáltalán nem kezdeményez. Sajnos nekem is vannak hibáim, például elég szétszórt vagyok, de ő mégis azt hánytorgatja fel
leginkább, hogy szerinte nem figyelek rá. Megpróbálom, de ahányszor valamibe belekezd, úgy érzem, ez is az én szapulásomról szól,  ha pedig nem, akkor egyszerűen képtelen vagyok végighallgatni, mert Ádám és Éva történetétől kezd mindent. Milyen lépéseket kellene tennem, hogy esélyünk legyen helyreállítani a kapcsolatunkat?

Kedves J!

Jó, hogy nem hűlt ki még a kapcsolatuk, így van remény, hogy változtassanak rajta. Felesége talán valóban több figyelmet igényel, mint korábban. Ő is érezheti, hogy már nem olyan vonzó, nem olyan fiatal, mint régen. Szemrehányásait talán figyelemfelkeltésnek szánja, így szeretne több időt, udvarlást, törődést, nem tudva, hogy ezzel a viselkedéssel tartja távol Önt magától. Lehetséges, hogy túl sok teher van a párja vállán – munka, háztartás, gyereknevelés. Érdemes megvizsgálnia, hogy Ön vajon kellő részt vállal-e a család életében – érezheti-e a felesége, hogy a család dolgai mindkettőjükre tartoznak?

Első körben vigyen virágot, hívja el randevúra, kirándulni, utazni, ha lehet, kettesben. Három gyerek mellett ez nem lehet könnyű. Segítsen megszervezni a gyerekek őrzését, hogy felesége is nyugodtan elengedhesse magát. Érdemes reggel megkérdezni, milyen napja lesz, este is, hogy milyen jó dolog történt vele, hogyan valósultak meg a tervei. A hasonló kérdések segíthetnek pozitívabbá tenni a kapcsolatukat. Ha ezek a kísérletek nem hoznak eredményt, akkor érdemes lenne párterápiás kezelést igénybe venniük, mely segítene áthangolni a kommunikációjukat, megkeresni az értékeket a kapcsolatukban.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share