Jelenlegi hely

Kész horror

Az utóbbi időben rendszeresen felébredek éjszaka, és az eddig látott horrorfilmek emlékei riogatnak. A legkisebb zajtól is megijedek, és azt képzelem, valaki áll a hálószobaajtóm előtt, és mindjárt belép. Mindig nagyon jó alvó voltam, sose ébredtem fel éjjel, egyhuzamban, mélyen végigaludtam az éjszakákat. Ez a helyzet addig fajult, hogy az ajtónak háttal már el sem tudok aludni, és lassan a lefekvéstől is félek. Az elalvás előtti "rituálémon" nem változtattam, gyógynövényes teát iszom, és fél órát-órát még olvasok. Ma hajnalban annyira féltem, hogy azon gondolkodtam, felébresztek valakit. Ez elég kínos, így felnőtt fejjel (21, nő). Mit tudnék tenni, hogy ezen a problémán felülemelkedjek, túllépjek rajta?

Köszönöm válaszát,
Tisztelettel:
Rita

Kedves Rita!

Az Ön által leírt állapot nem szokott csak úgy magától jelentkezni. Valami előzménye kell, hogy legyen. Nem feltétlenül arra gondolok, hogy megnézett az utóbbi hetekben egy még vadabb horrorfilmet, hanem az élethelyzete változhatott meg. Lehet elhúzódó stressz, valami Ön előtt álló változástól való félelem. Vagy jelezhet egy olyan helyzetet, hogy a való életben is átél olyat, hogy valaki bele akar avatkozni az életébe, Ön helyett dönteni, Önt alárendelni. Csak ez nem tudatosodik. Egyszóval lehet valami, ami az identitását veszélyezteti. Azt az érzetet, hogy ha elveszti a kontrollt a dolgok felett – az alvás is ezt jelenti ebben a megközelítésben -, akkor fenyegeti valamiféle „megsemmisülés”. Azt tudom tanácsolni, hogy ha nem segítenek a nyugtató teák és lefekvési rítusok – és nem jutott közelebb a fenti szempontok alapján a helyzete megértéséhez -, akkor kérjen segítséget.

Nem írt sokat magáról, így nem tudom azt sem, hogy hogyan él. Még a családjával, vagy egyedül? Vagy kollégiumban? Biztosan van a környezetében valaki, akivel le tud ülni beszélgetni erről. Az ugyanis a probléma, hogy ha elhúzódik ez az állapot, akkor már a kialvatlanságtól fogja egyre rosszabbul érezni magát. Ha nincs ilyen ismerős, családtag, barát, akkor bátran kérjen segítséget szakembertől. Akár ezen a honlapon is talál jó párat. Lehet, hogy 4-6 beszélgetés elég, hogy megértse, mi is történik Önben, mitől ennyire nyugtalan. Hangsúlyozom, hogy ezek tünetek, amelyek mögött mindig valami személyes történés, konfliktus, félelem húzódik meg. És a megértés segít a tünetek enyhülésében, ill. jó esetben azok megszűnéséhez vezet.

Üdvözlettel: Majoros Andrea

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share