Jelenlegi hely

Képtelen vagyok elfogadni a testem

A párkapcsolatomban akadnak problémák. Egy nőgyógyászati betegség miatt hosszú ideig fájdalmas volt a szex, s az erre alkalmazott gyógyszerek libidócsökkenést + hízást okoztak. Van egy fantasztikus, odaadó, türelmes párom, akivel hosszú ideje nem feküdtünk le. Sosem volt még egy kapcsolatomban sem ilyen jellegű probléma. Gyakran elszomorodom ettől és a szakításon gondolkodom, hiszen fiatalok vagyunk, és nem szeretnék egy unalmas, szenvedélyektől mentes kapcsolatban élni. Mikor kevésbé vagyok elkeseredett, sikerül
tudatosítanom, hogy ez nem a kapcsolat hibája, hiszen van köztünk intimitás, és ezt leszámítva minden rendben. A párom türelmes és nem rohan le, talán egy picit túl is féltett az elején, ma meg már a legapróbb próbálkozást is csírájában fojtom el. Egyrészt félek a fájdalomtól, másrészt képtelen vagyok elfogadni a testem. Tinikoromban anorexiával küzdöttem, egész életemben nagyon vékony és csinos voltam –  most magamra sem ismerek. Úgy érzem, ez a test nem érdemel örömet, undorodom a gondolattól is. Van bármi értelme így kapcsolatban lenni? Visszafordítható ez a helyzet? Mi segíthetne?

Kedves Kérdező!

Helyzete is bizonyítja, hogy a test és a lélek együtt reagál a problémákra. Van, hogy egy lelki problémát azért ismerünk fel, mert a testünk küld valamilyen jelzést. Ha nem foglalkozunk mindkét vonatkozással, akkor egy felismerhetetlen érzelmi- és betegség-szövevénybe kerülünk, melyből nem találunk kiutat.

„Ez a test nem érdemel örömet” – írja. Korábban anorexiás volt. Bajai vannak a testével, nem fogadja el magát. A kétféle tünet ugyanazon dolog két oldala. A nőgyógyászati panaszok ma már – feltehetőleg – inkább csak tünetek, ezt könnyebb elfogadni, mint a mélyebben lévő bajokat.  Foglalkoznia kell saját magával, hogy el tudja fogadni a testét, mindegy, hogy kövér vagy sovány. (A párja így is kívánja!).

Ebben a munkában egy pszichológus lehet segítségére, hosszabb terápia is szükséges lehet. Ha nem fogadja el magát, akkor mások sem fogadják el úgy, hogy az Önnek jó legyen, és a bajok csak egymásra rakódnak. Ha nem tartja magát szerethetőnek, elfogadhatónak, akkor a környezete is így reagál majd.

 

üdvözlettel

Bárdos Kata

 

 

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share