Jelenlegi hely

Jelentheti-e ez valami "másság" kezdetét?

Kisfiam - nagycsoportos, fejlett, okos, jó beszédkészségű és beszélőkéjű, ugyanakkor hosszan elmélyedve rajzolós (a gondjait kirajzolja/megrajzolja), jó problémamegoldó, ugyanakkor fiú társaságban, oviban... bohóckodós, rendetlenkedő és társai előtt "idétlenkedő", a figyelmet mindig magára vonni akaró, központi kis figura (mintha zavarában tenné, pl. direkt szerepelni nem szeret mert nagyon izgulós). Egy-egy ilyen túlpörgésekor imádja ölelgetni és szájon puszilni a fiútársait az oviban. (Lányokkal még nem láttam így viselkedni.) Az óvó nénik gyakran rászólnak, hogy a fiúk nem puszit adnak egymásnak, hanem kezet fognak... ne puszilgatsd, engedd már, ne szorítsd...stb. Mintha túlcsordulna benne valami ilyenkor. Kicsit meglep. Befészkelt bennem a gondolat, hogy jelentheti-e ez valami "másság" kezdetét? Tegyek érte/ellene valamit? 

Kedves Gabi!

A leírtak alapján kisfia puszilgatása, ölelgetése a benne megjelenő felfokozott érzelmek, az öröm és kapcsolódási vágy kifejezése lehet. Nem tartom valószínűnek, hogy ez a szexuális érdeklődésére utalna, mert az jóval később jelenik meg. Bár ebben az életkorban a  nemi identitás elindul, szexuális érdeklődés is van, de inkább csak kíváncsiság, próbálgatás jellegűen. A megjelenő viselkedés szabályozására nem feltétlenül van szükség. Akár elfogadott is lehetne, hogy így fejezi ki örömét. Azonban a társadalmi elvárások - ahogy az óvónénik kifejezik - inkább afelé mutatnak, hogy ezt ne tegye. Így elkezdheti szocializálni, hogy a könnyebb beilleszkedés és bántások elkerülése érdekében “leszokjon” erről a viselkedéséről. Valójában valószínűleg fokozatosan el fogja hagyni ezt a reakciót, főleg ha a többi fiú kifejezi, hogy számukra ez kellemetlen, vagy nem szeretnék. Szülőként ez egy fontosabb érték, amit megtaníthat kisfiának ezzel a helyzettel: a testi kapcsolat két személyről szól, és a másik félnek lehet, hogy valami kellemetlenebb, mint amilyen neki. Az elvárásoknak megfelelni, vagy tenni rá, az Önök döntése, de a másik személyt figyelembe venni és alkalmazkodni hozzá - érték. Ha szexuális érdeklődésére utalna mégis ez a jövőben, akkor (is) érdemes beszélgetni, hogy a másik félnek mi az igénye, mit mikor szabad. De magát az érdeklődést a tiltással vagy kontollal nem tudja megváltoztatni.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.