Jelenlegi hely

Indulatkezelési problémák hétévesnél

Probléma a hétéves kislányom indulatkezelésével lenne. Már egészen kicsi, kétéves kora óta küzdünk az állandó hisztivel. Ami most, úgy veszem észre, kisebb szorongással társult. Szeptemberben kezdte az iskolát. A hisztik eddig akkor történtek, ha indulni kellett itthonról, vagy az esti fürdésen kellett átesni. Nehezen tud hirtelen jött dolgokat elfogadni (pl. ráborult a ruhájára a víz). Most viszont a tanulás mindig hisztibe megy át. Elmondja, hogy nincs kezdve, játszani szeretne. A gyakorlást próbálom játékosan pl. játéktáblát használunk, ő a tanár, én is írom, stb, de az órai pótlás esetében, egy betegség esetén, ezt nem tudjuk megtenni. Hogy segíthetnék? Mi lehet a hiszti igazi háttere?

Kedves Anyuka!

A hiszti szót hallva elsődlegesen kisgyerekek, 2-4 évesek jutnak eszembe, amikor elindul az öntudat, önállóság fejlődése, és mindent korlátozásnak élnek meg. Abban az időszakban a gyermekek azt gyakorolják, hogy hogyan tudnak saját döntést hozni. Ezt első körben úgy képesek, hogy ellenszegülnek nagyon sok, felnőttektől jövő kérésnek, mégha az jogos, vagy őket védi, is. Az utána való években kialakul ebben egy egyensúly. Ön azt említette, hogy kislánya esetében ez az indulatkezelés, hiszti azóta is fenn áll. Első körben arra fektetnék hangsúlyt, hogy milyen helyzetben, és hogyan tudja megélni lánya, hogy ő irányít, hogy ő dönt. A kényszerhelyzeteket, az alkalmazkodást könnyebben elviselik úgy, ha sok helyzetben megélhetik az egyéni döntést. Még akkor is, ha az a döntés csak látszólagos: “Elmehetünk most fürdeni, vagy egy kör játék után”. Itt a fürdés megvalósulása a fontos, szülői szemmel mindegy lehet, hogy azonnal, vagy 5 perc múlva. Az alkudozás, egyezség is jó megoldás, ha tényleg betartják mindketten azt, amiben megállapodtak. Fontos megélnie azt, hogy a felnőttek kérése, még ha aktuálisan kellmetlen is, hosszú távon nekik is jó. A bizalom erősítésével, a kapcsolat szorosabbá válásával könnyebb lehet.

Kicsit más kérdés, hogy elmondása alapján az új helyzetekre reagál rosszul. Mind az indulás, mind az esti fürdés is valami olyan esemény, ami egy korábbi felfüggesztésével, és egy új elkezdésével jár. Kislánya elképzelhető, hogy nehezebben veszi a változást, vagy ha nem számít valamire előre. Érdemes minél több irányból átbeszélni, mielőtt történik, és előtte 1-2 alkalommal már jelezni, hogy még ez-az fog történni, mire pl. el kell indulni. Így könnyebben veheti, amikor valójában el kell indulni.

Ha az indulatai kifejezése is nehézség, akkor arra is tanítani kell, ahogy minden gyermeket. Joga van dühösnek lenni, lehet mérgeskedni, de attól még a feladatot meg kell csinálni. Érdemes helyet biztosítani a rossz érzések kifejezésének, ahol “csak úgy” dühönghet, nem kell jó kislánynak lenni, és mikor lecsengett, akkor jöhet a feladat. Persze ez így általános ötlet, és meg kell találniuk, hogy Önöknél az adott helyzetben hogyan megvalósítható, de segíteni fogja az együttműködést.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Share