Jelenlegi hely

Hogyan válasszak?

Hogy tudok több hölgy közül választani egyet, hogy a többi lelkileg ne sérüljön a visszautasítástól? Tudom, egy pszichológus azt tanácsolta, hogy ha lehet, egyszerre eggyel kezdjek ismerkedni, de már többször megégettem magam, sok csalódás ért  (legutóbb egy 6 éves kapcsolat ment tönkre, de nem az én jóvoltomból. Max. annyi hibám volt, hogy nem értettünk egyet gyereknevelési kérdésekben, ami miatt sűrűbben voltak viták, illetve szerinte a lakás kinézete is befolyásolta döntését).

Kedves Gábor!

Mindig több közül választunk, és aki lemarad, az vesztesnek érezheti magát. Ez persze csak akkor fordulhat elő, ha versenyhelyzet alakul ki a hölgyek között. Ha jól értem, nem egészen erről van szó, hanem hogy lehet-e tartalék-megoldásra gondolni, amikor még benne vagyunk egy kapcsolatban, lehet-e egy „B” tervünk? Ha valaki úgy éli szerelmi életét, hogy az egyik kapcsolatból a másikba ugrik, akkor elég valószínű, hogy a következővel se lesz sikeres az együttlét. Vannak, akik egyáltalán nem tudnak egyedül lenni, ha csalódás éri őket, azonnal csapódni szeretnének valaki máshoz. Ha nem sikerül elég gyorsan, akkor súlyos szorongás, magányérzés alakulhat ki. Az új kapcsolat kiválasztásánál így nem az a fő szempont, hogy vonzó-e, összeillünk-e, hanem az, hogy elfogad-e most rögtön.

Egy kapcsolatot akkor kell befejezni, amikor vége van, amikor érzelmileg kihűlt, kiürült, már nem ad örömöt. Szinte soha nem lehet úgy befejezni egy kapcsolatot, hogy senki semmilyen fájdalmat ne érezzen, hogy minden szálat elvarrjunk, minden kötést elszakítsunk. Amíg vannak még közös dolgok, addig nem állunk készen egy új kapcsolatra. Ha mégis beleugrunk, akkor ugyanazokat a hibákat követjük el időről időre, és mindig hasonló problémákba botlunk. Sajnos a „B” terv nem jelent időspórolást, mert a pillanatnyi hiányt ugyan oldja, de nem jelent hosszútávú megoldást. Ha póttervet használunk, vagy ezen gondolkozunk, akkor nem vagyunk jelen az aktuális kapcsolatunkban, és ez önmaga is széteséshez vezethet.

Ha valóban arról van szó, hogy nehezen viseli a kapcsolatok közötti űrt, fél egyedül lenni, még egy rövid ideig is, akkor érdemes lenne ezzel foglalkozni „B” terv helyett. Egy ember önmagában is teljes egész, önálló érték, nem csak egy párkapcsolatban lesz valaki. Ezt nem könnyű elfogadni és megtanulni. Kérheti pszichológus segítségét  párkapcsolati problémái kezelésében, ahol azt is megtanulhatja, hogyan tud - akár egyedül is – teljes életet élni. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.