Jelenlegi hely

Hogyan tudna a család segíteni?

Egy 27 éves fiatalember ügyében kérem a tanácsát. Másfél éve küzd depresszióval, igénybe vette mind pszichiáter, mind pszichológus segítségét. Az antidepresszánsok nem igazán segítettek,  a negatív mellékhatásai inkább rosszabb irányba terelték a problémát. Ugyanakkor ha nem szedi, akkor se jobb a helyzet. A szakemberek szerint muszáj lenne szedni, és nem kéne a negatív mellékhatásokkal foglalkozni. Ez viszont nem megy. Hogyan tudna a család segíteni? Milyen alternatív gyógymódok lehetnek, amelyek segíthetnek? Merre lehet fordulni ilyen esetben?

Kedves Ilona!

A depresszió kezelése nagy kihívás a pszichiáterek és pszichológusok számára. Akkor lehet eredményes a kezelés, ha a szakemberek jól együtt tudnak működni, team-ben, vagyis gyógyító csoportban dolgoznak. Egy gyógyító csoportban sokféle szakember működik együtt, és a kezelés is sokrétegű. Lehetnek egyéni foglakozások, csoportok, művészetterápia, és emellett, de szorosan együttműködve a gyógyszerelésnek is megvan a maga helye. Sokféle gyógyszer létezik, egyénenként nagyon változó lehet, hogy melyik használ. A szakemberek megbeszélésén, az egyes visszajelzések alapján módosítják az adagolást, vagy döntenek más gyógyszer kipróbálása mellett. Ezekben a kezelésekben a családnak is jut szerep, általában a kezelés második szakaszában. Az ilyen gyógyító csoportok általában kórházakban, klinikákon működnek, de létezik nappali szanatórium is, ahol a beteg hazamehet aludni. Ez mindig az állapotától függ, hogy bejárós, vagy ott alvós kezelés az előnyösebb. Javaslom, hogy keressenek olyan gyógyító közösséget, ahol a fenti modell szerint működnek a segítők. A kereséshez használhatják az internetet is. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.