Jelenlegi hely

Hogyan mondjuk el, hogy elválunk?

22 év házasság után a férjem egy hónapja elköltözött. Naponta járt hozzánk és most tudtomra adta, hogy nem érez semmit irántam, és jobb lenne, ha elválnánk. Normálisan beszélünk a dolgokról, de ami gondot okoz, hogy a 7 éves kislányunk még nem tudja, hogy mi elválunk, de szeretnénk neki megmondani, csak nem tudjuk, hogyan. Mindkettőnk számára fontos a gyermek jövője, és támogatni is akar a férjem ezután is. Hogyan lehet elmondani, hogy a szülők válnak, úgy, hogy megértse, ne okolja a gyerek magát érte és legfőképpen, hogy ne sérüljön? Köszönöm válaszát!

Kedves M!

Azt gondolom, hogy a legjobb, ha közösen elmondják neki, hogy hogyan döntöttek - így egyszerűen. És ha kérdez, akkor válaszolnak a kérdéseire az ő 7 éves szintjének megfelelően. Mindenképpen meg fogja rázni, de ezt nem lehet elkerülni. Viszont, ha kialakul körülötte egy új működési rend, ahol valóban lehet számítani az édesapja jelenlétére az előre lefixált időpontokban, akkor 1-2 hónapon belül meg fog nyugodni, mert érezni fogja, hogy nem veszítette el a szüleit.

Ha mégis úgy érzik, hogy a kelleténél jobban megviseli az apa kilépése a családból, akkor fordulhatnak egy szakemberhez, aki segíthet a feldolgozásban.

 

Üdvözlettel: Majoros Andrea

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.