Jelenlegi hely

Hirtelen kiszeretett belőlem

16 éves lány vagyok. Egy szakításon vagyok túl, tegnap szakított velem a barátom. Egyik napról a másikra kiszeretett belőlem... egyik nap még szeret,másik nap már nem... Nem tudom, mit csináljak, vannak közös barátaink és nem tudom, hogy tegyek le róla, ha még most is szeretem, és nem akarom, hogy a közös barátok is otthagyjanak. Nem tudom, hogy más is van-e a dolog mögött, nem mondott semmit... csak azt, hogy barátok maradhatunk, ami tudjuk jól, nem menne.

Kedves 16 éves lány!

Sajnos nem írt semmit arról, hogy meddig voltak együtt a barátjával és milyen volt a kapcsolatuk. Így sajnos csak általánosságokat tudok írni. 16 éves korban – feltehetőleg – még nem áll hosszú kapcsolat egyikük mögött sem. Az „együttjárások” pár hónapig, esetleg hetekig vagy akár csak néhány napig tartanak. A rövidebb kapcsolatoknál egy fellángolás az alap, ami gyorsan elhamvadhat. A lányok már ebben az életkorban is átélhetnek mélyebb érzelmeket, fiúk esetében ez inkább néhány évvel később történik meg. Ha más mélységet élnek meg a kapcsolatukban, ha máshol tartanak, ez oka lehet a szakításnak, a mélyebb érzés, a szerelem nagy teher lehet annak, aki még a fellángolások időszakában tart. A közös barátok megmaradhatnak, ha valóban közösek. Ha egyikük barátaival kezdett el barátkozni a másik is, akkor szakítás után visszaállhat az eredeti helyzet. Az ilyen „közös” barátok egy szakítás esetén azt támogatják, akivel eredetileg is barátok voltak, ritkán fordul elő, hogy az új baráthoz csatlakoznak.

Érett személyiség kell ahhoz, hogy egy „együttjárás” lezárásakor a felek barátok maradjanak, és meg tudjanak maradni közös barátaik tásaságában. Ez általában akkor sikerülhet a legjobban, ha sikerül megbeszélni a szakítás okát úgy, hogy továbbra is tisztelik és elfogadják egymást.

üdvözlettel

bárdos kata

 

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.