Jelenlegi hely

Gyermekelhelyezési vita

Gyermekelhelyezési perben vagyok a volt férjemmel. 2015-ben nekem ítélték a kislányt, az apuka addig járt a gyámügyre minden hazugsággal, hogy a gyámügy nála helyezte el átmenetileg a kislányt, aki 9 éves. Kérdésem: az apuka kétszer is volt pszichiátriai kezelésen, akkor hogy kaphatta meg a gyereket, mikor nálam minden rendben?

Kedves Gabriella!

Az Önök helyzete valószínűleg sokkal összetettebb annál, mint amennyit levelében leírt. Lényeges információk hiányában tehát csak általános meglátásaimat tudom megosztani, illetve tisztázó kérdéseket tudok feltenni - hátha ez Önnek is segít. 

Az évekig tartó pereskedés a szülők súlyos konfliktusát, megegyezésre való képtelenségüket jelzi - ezzel tulajdonképpen mindketten veszélyeztetik a gyermeket. A Gyámhivatal, ha jól értem, ideiglenes hatállyal helyezte el az édesapánál a gyermeket, bizonyára azért, mert pillanatnyilag az általa biztosított körülmények kevésbé ártalmasak a kislányuk számára. Illetve, akkor most fogják kivizsgálni az ügyüket, további információforrások, szakemberek bevonásával. Nem gondolom, hogy pusztán hazugságokkal "meg lehetne vezetni" egymástól független, pártatlan szakemberek sorát, mint ahogy azt sem, hogy pszichiátriai előzmény egyértelműen bizonyítaná a nevelésre való alkalmatlanságot.

Ami előreviheti az ügyüket, és a gyermekük érdekét szolgálja, az az együttműködés a Család-és Gyermekjóléti Központtal (bizonyára részt vesz a folyamatban). Minden lehetőséget ragadjanak meg az ott elérhető segítségek igénybevételére! Gyermekpszichológus, mediátor, csalásterapeuta, mentálhigiénés szakember, családgondozó - akármelyik szakember célja az Önök közti megegyezés elősegítése a gyermek érdekében. Önök mint pár elválhatnak egymástól, de mindketten a szülei maradnak ennek a kislánynak, míg a világ világ! Ebben, és csak ebben dolguk van egymással.

Kitartást és sikert kívánok az úton.

Üdvözlettel

Simon Sarolta

Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus
Share