Jelenlegi hely

A fiam úgy gondolja, hogy meleg

14 éves fiam úgy gondolja, hogy meleg, már másodszorra hozza fel a kérdést . Nem tudom, hogy reagáljak, mit mondjak neki.  Ha kell, én minden gond nélkül el tudom fogadni, de sajnálnám őt, mert úgy érzem, a társadalom nem fogadja ezt el. Viszont erősíteni sem szeretném benne ezt az érzést, mert azt olvastam, hogy ebben a korban ez még nem biztos. Ő a korához képest magas nagyfiú, már legalább 2 éve mutált, 3 bátyja van.Viszont, hogy az apja, hogy fogja elfogadni, azt nem tudom. Előre is köszönöm tanácsát.

Kedves Nezsi!

 

A leveléből azt a vágyat érzem ki, hogy tenni szeretne valamit, amivel visszafordíthatná ezt a folyamatot. Miért gondolja, hogy az apja nem fogja elfogadni? Lehet, hogy nehezebb lesz neki, de ha szereti a fiát, idővel ő is belenyugszik.

Általában, ha tényleg más egy gyermek nemi identitása, akkor annak vannak jelei korábban is, amit anyaként megtapasztalt, de nem akarta érteni. És lehet egy olyan élménye, hogy amikor a gyermeke kimondta, hogy mit érez, akkor a mozaikok a helyükre kerülnek. Ebben az esetben is segíthet egy terápia, mert neki is lehetnek nehézségei. De el kell engednie azokat a gondolatait, hogy ha elfogadja a viszonyulását, akkor „erősítené” azt, ami nincs is.

Ha viszont úgy érzi, hogy teljesen váratlanul érte a dolog, akkor azért érdemes esetleg egy terápiába elmennie a fiának, hogy megértse a nemi viszonyulásait, amelyek tényleg sokszor labilisak kamaszkorban. Ezt persze erőltetni nem tudja, de felajánlhatja a lehetőséget, hogy segít neki pszichológust keresni, ha úgy érzi, az segítene a jelenlegi helyzetében.

 

Üdvözlettel: Majoros Andrea

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share