Jelenlegi hely

Félek a korai haláltól

18 éves lány vagyok, most fogok egyetemre menni. Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy félek a korai haláltól. Körülbelül 2 éve tart ez. Bemagyaráztam magamnak, hogy én korán fogok meghalni. Ez azóta kezdődött, amióta egyszer álmodtam egy számmal. A 27-sel, és amikor reggel felkeltem, azon gondolkodtam, hogy vajon mi lesz majd ekkor, és bemagyaráztam, hogy ekkor fogok meghalni. És azóta ez a szám mindenhol ott van, mindig ezt a számot veszem észre. Mostanra már nem foglalkozom ezzel a számmal, már csak az érzés van, hogy korán meghalok. Pedig boldog vagyok, van egy 1,5 éves kapcsolatom, a szüleim elváltak ugyan, de nagyon jó a kapcsolatunk. 3 éves koromban volt egy autóbalesetem, amiben meghalt a nagymamám. Nem mindenre emlékszem, de néha felvillannak emlékek. Fél éve halt meg a nagypapám is. Lehet, hogy ezek miatt van? Nem szeretnék meghalni, én csak el szeretném felejteni ezt a gondolatot. Mindig azzal nyugtatom magam, hogy csak beképzelem, mert már túl sokat gondoltam erre. Általában akkor jut ez eszembe, amikor unatkozom. Vannak napok, amikor kétszer, de vannak napok, amikor majdnem minden 10 percben. Ezen hogyan lehetne segíteni? Pszichológushoz kéne mennem?

Kedves Haniszl!

Ha ennyire foglalkoztatja a kérdés, és a hétköznapokat is megnehezíti, akkor mindenféleképpen érdemes lehet elmenni egy pszichológushoz, terápián dolgozni a kérdéssel. A haláltól alapvetően mindannyian félünk, és foglalkoztat minket. A szorongás túlzottá, vagy a hétköznapokat blokkolóvá tud válni, ha valamilyen más életeseményhez kapcsolódik. Valószínűleg a nagymamája és a nagypapája elvesztése is beindította ezeket a gondolatokat. A szám és az álom már csak egy racionlaizálása a bizonytalan félelemnek, hogy tulajdonképpen - meg is tapasztalta - bármikor történhet tragédia. Ha mélyebben, a valódi félelemmel tudna kicsit irányítottan foglalkozni, akkor vélhetően a számnak és az álomnak a jelentősége is háttérbe tud szorulni. Főleg, ha van is mibe kapaszkodni, és a kézzel fogható, hétköznapi élete örömmel és megelégedettséggel tölti el. Nyugodtan keressen fel egy szakembert, és dolgozzák fel együtt a félelmeket, hogy zavartalan lehessen a hétköznap.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.