Jelenlegi hely

Fél a trauma megismétlődésétől

Van egy nevelt fiam, aki nemsokára be tölti a 10. évét. Az édesanyját elvesztette, mikor a kistesóját megszülte, az édesapja 2 évesen elhagyta, így egy mostohaapát kapott, aki saját fiaként szereti (az édesanyja volt párja, aki mellett felnőtt).Én amikor megismertem, akkor volt 7 éves, és még mindig bekakilt, nekem sikerült a helyes írányba terelnem és leszoktattam róla. Valami történt, megint elkezdte. Nemsokára (kb. 2 hét múlva) szülni fogok, és megint elkezdte. Tudja nagyon jól, hogy mennyire erős vagyok, és hogy nem lesz semmi probléma. Amivel nagyon tisztában van. Tudja, hogy haza fogunk menni a kistesóval. (Ebben nem is kételkedik, mert már várja.) Ebben szeretnék segítséget kérni.

Kedves Cseki!

Nevelt fia nagyon nagy szorongást élhet át ebben a helyzetben, mikor ismétlődhet a traumája. Bár ésszel tudja, hogy valószínűleg nem fog most is tragédia történni, mégis ott van a lehetősége, és mivel ő már egyszer járt úgy, hogy elvesztett egy számára fontos embert, sokkal erősebb a szorongása. Ha a köznyelvet idézem, akkor “majd’ besz@r a félelemtől”. Ezt a szorongást valószínűleg felerősíti, hogy ilyenkor újra átéli a veszteségét. Bár nem derült ki, hogy mennyire foglalkoztak a traumával akkoriban, mikor történt, vagy hogy mennyit beszélgetnek az anyukájáról, apukájáról, de valószínűleg van még benne a témából, ha tünettel jelzi, hogy nincs jól. Érdemes lehet pszichológus segítségét kérni, hogy a történet több komponensét is fel tudja dolgozni a kisfiú.

Amit tehetnek, hogy megértőek vele, és minden esetben, ahol csak lehet, a biztonságérzetét növeljék. A kistesó mellett nehéz lesz, hiszen a gondozás miatt természetes, hogy kevesebb az idő, kevesebb testi kontaktusra van lehetőség. Ezt ő valószínűleg erősebb elutasításnak fogja megélni, így érdemes külön figyelmet szentelni rá, vele is kettesben időt tölteni, és jobban az igényeire figyelni. Mintha egy kicsit kisebb életkorú lenne, mint valójában. A tünete is ezt sugallja. De emellett a pszichológussal való munka is szükséges lehet, hogy mélyebben, átfogóbban dolgozza át, zárja le a korábbi traumáit.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.