Jelenlegi hely

Dühterápia?

Egy panelházban élek a párommal kb. 4 éve nyugalomban. Olyan problémám lenne, hogy két-három hónapja új felső szomszédot kaptunk. Ők fiatalok és nagyon szeretnek bulizni, inni, veszekedni, és ez sajnos át is hallatszik hozzánk. Az első két alkalommal nem szóltunk, de a harmadiknál már felmentünk, felszóltunk a teraszról. Negyedik alakalommal már úgy felhúztam magam, hogy hangosan, dühösen felkiabáltam. Azóta, ha itthon vagyok, egyszerűen nem tudok másra figyelni és gondolni, hogy mikor fognak megint zörögni, hangoskodni, bulizni. Minden hangra azonnal felkapom a fejem, pedig ez eddig nem volt így, ugye panelben sok minden áthallható. Mi az elsőn lakunk, így az utcákról is felhallatszik a zaj. Eddig ez sem zavart, de már erre is egyre jobban odafigyelek. Nézem, kik jönnek-mennek. Páromat csak a hangos zene zavarja. Gondoltunk már rá, hogy rendőrt hívunk ki legközelebb, de nem biztos, hogy a szorongásom elmúlana. Önök szerint hogy segíthetnék magamon? Milyen terápiával? Javasoltak dühterápiát...

Kedves Uram!

Sokat gondolkodtam a kérdésén, és igyekeztem minél több oldalról megközelíteni a problémáját.

Kétlem, hogy a dühterápia valóban hathatós segítséget tudna adni Önnek. Az még nem tekinthető "kóros", kezelendő indulatnak, ha a szomszédai hangoskodnak, Ön pedig szóvá teszi ezt. Hasonló helyzetben nagyon sokan így cselekednénk. A dühterápiának véleményem szerint akkor lenne értelme, ha ingerültségét nem tudná kordában tartani, vagy minden különösebb ok nélkül lennének agresszív megnyilvánulásai - márpedig itt nem erről van szó.

Azt írja, az utóbbi időben meglehetősen érzékeny lett, mintha az antennái ki lennének hegyezve arra, hogy a szomszédok mikor fognak újra lármázni. Számomra olyannak tűnik ez, mintha szinte már igényelné, hogy újabb hangoskodás legyen. Ennek a hiperszenzitivitásnak az okát kellene megfejteni. A kérdés ugyanis az, valójában mire van igénye? Arra, hogy valami kizökkentse Önt a megszokott életviteléből, vagy arra, hogy felgyülemlett feszültségét levezethesse. A kettő között hatalmas különbségek vannak, mégis egy közös motívum is rejtőzik bennük: a szomszédok mindkét esetben csupán az "eszköz", nem pedig a cél szerepét töltik be.

A dühterápia leginkább abban nyújthat segítséget, hogy az indulatok levezetésének helyes, agressziómentes formáit elsajátíthassa. Előbb azonban a belső indítékokra kell rávilágítani. Ehhez bátran kérje szakember segítségét!

Üdvözlettel:

Herceg Attila drs.

Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.