Jelenlegi hely

Családtagom indulatos, agresszív ember

Családtagom egy nagyon indulatos agresszív ember, sokszor változik a kedve, egyszer nagyon aranyos, kedves - általában így mutatja magát a kívülállók felé is. De itthon/családjával sokszor indulatos, kis dolgokon képes felkapni a vizet, amiből más ügyet sem csinálna. Ilyenkor ordít, csúnya szavakat használ, nem képes elfogadni, ha ő a hibás, azt hiszi, ő semmit nem csinál rosszul, mindig mást hibáztat. Ha valaki megmondja a véleményét, ordít és megsértődik, mint egy kisgyerek... Azt hiszi, az egész világ ellene van, és hogy ő semmit nem csinál rosszul. Türelmetlen, ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja és nem abban a pillanatban, megint agresszívan viselkedik. Azt mutatja, hogy ő milyen kemény, semmi nem hatja meg, valójában pedig ez nem igaz... Szerintünk orvosi segítségre lenne szüksége a dühe kezelésére, de nem hajlandó erre, mert ne akarjuk már úgy beállítani, mintha egy lelki nyomorult lenne. Szeretném véleményét kérni, hogy Ön szerint mi lehet a baja, nincs-e erre konkrét szakmai kifejezés, és hogy Ön szerint is segítségre szorulna-e?

Kedves Valaki!

Távdiagnózist ne várjon tőlem, erre nincs lehetőség. Annyit mondhatok, hogy ha valakinek változékony a viselkedése, nehezen megjósolható, hogy mire hogyan reagál majd, ha nehezen kezeli az indulatait, az biztosan nem jó. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy valamilyen betegségről van szó. Fontos, hogy ha valakinek leggyakrabban családtagjaival támad konfliktusa, elsősorban otthon feszültebb, szorongóbb, otthon ordít, elégedetlen stb. ez inkább családi konfliktusra utal. Nagyon könnyű egy családból valakit betegnek kikiáltani, mintha minden baj tőle indulna ki. A család egy egységes rendszer, ha egyik tagja tünetet mutat, akkor emögött valamilyen családi, működésbeli elakadás lehet.

Talán könnyebb lenne családtagját rávenni arra, hogy segítséget fogadjon el, ha az egész család „alávetné magát” ennek a kezelésnek, hogy együtt találjanak megoldást a konfliktusokra. Egy ilyenfajta támogatás segítene jobb együttműködést kialakítani a családban, és elérni, hogy mindenki jobban érezze magát. Javaslom, hogy keressenek családterápiás kezelést. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share