Jelenlegi hely

Betegesen bizalmatlan vagyok

Már az ismerkedésnél is... Mindig azt hiszem, hogy a partner hazudik nekem. És vádaskodóvá, hisztissé, agresszívvá válok, ha későn ír vissza. Eltaszítom magamtól, majd visszavonzom és a vége az lesz, hogy megszakítja velem a kapcsolatot. Csalódnak bennem, mert egyébként kedvesnek, aranyosnak ismertek meg. Mintha amikor kapcsolatban vagyok valakivel, megőrülnék, mintha nem tudnék kötődni. Előfordul, hogy bosszút akarok állni, mert azt hiszem, a partner áll bosszút rajtam, vagy hazudok, mert azt hiszem, ő hazudik nekem. Nem volt még olyan rendes hosszú távú kapcsolatom, mindig elhagynak gyorsan. Miért lehet ez? Nekem ez olyan, mint egy megkönnyebbülés, ha vége az egésznek, de utána keresek mást. És kezdődik elölről. Annyira butának érzem magam, mert ezek csak úgy jönnek belőlem, és nem tudom kontrollálni. Minél több szeretetet akarok kierőszakolni, de az ellenkezőjét érem el, azt, hogy nem fognak szeretni. És annyira rossz, utána gondolkozom, hogy miért is viselkedtem így. Egyszerűen mintha megőrülnék, ha egy kicsit mélyebb viszonyba keveredek valakivel. Mint egy páncél, ami eltaszítja a másik
felet. Kedves, cuki, aranyos, látszólag szeretetteljes emberből átváltok bunkóba. Mi lehet az oka ennek a problémának? Közben olyan gondolataim vannak, hogy nem figyel rám eléggé, biztos csak szórakozik velem, máshogy viselkedik velem, mint előtte. Gyakran megkaptam azt, hogy hisztis vagyok. Múltkor szerelmet vallottam a nőnek, hátha folytatja velem, de közben nem is éreztem szerelmet. Azon is ki vagyok akadva, ha törli a hozzászólását interneten. Tudom, hogy ez így nem jó, de nem tudok másként viselkedni, cssk úgy jön belőlem. Így nem lesz kapcsolatom, max alkalmi, pedig vágyom a simogatásra, szeretetre.

Kedves Kérdező!

Köszönöm, hogy ilyen őszinte volt levelében. Jól látja, hogy gyanakvása, bizalmatlansága, hisztije okozza kapcsolatai kudarcait. A kudarcok rontják az önértékelését, önbizalmát. Mivel nem bízik magában, ezért nem bízik abban, hogy valaki megszeretheti saját magáért. Mivel nem bízik a másikban, gyanakvásával elrontja a kapcsolatokat. Fontos lenne dolgoznia problémáin, még akkor is, ha nem lesz mindig könnyű és fájdalommentes. Szakszerű segítségre van szüksége ebben a folyamatban. Fel kell fedezni azokat a sérelmeket, sérüléseket, melyek bizalmatlanságát, gyanakvását okozzák. Keressen pszichológust, esetleg klinikus pszichológust, ha van rá lehetőség. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.