Jelenlegi hely

A barátnője ellenem hangolja a páromat

32 éves férfi vagyok, 14 éve élek párkapcsolatban. A kérdésem a következő lenne: van egy 24 éves barátnője a 32 éves páromnak, és nagyon befolyásolja. Ez a leányzó albérletről albérletre, egyik férfitól a másikra jár, és amikor nincs kapcsolata, akkor elkezd hozzánk átjárni és teljesen kizökkenti a páromat magából, hangolja ellenem stb... de hozzáteszem, amíg a lány el van tűnve, nálunk minden rendben van. A legutolsó bejelentkezésénél rábeszélte a páromat, hogy költözzön el vele albérletbe, és a párom itthagyott a gyermekünkkel, de két hét múlva visszköltözött. Eddig minden oké volt ismét, de a lány megint elkezdett kontaktot teremteni a párommal, és már félek, hogy mi lesz a vége ismét. Hogyan lehetne a páromat erről a lányról lebeszélni, vagy hogy szüntessen meg vele minden kapcsolatot? (Szexuális és egyéb vonzalom nincs köztük.) Köszönöm, ha esetleg válaszolnak...

Kedves Uram!

Levele igazán alkalmas arra, hogy olvasójában azonnal kíváncsiságot keltsen, és oknyomozói üzemmódba kapcsolja. Hiszen mintha egy izgalmas társas helyzetet fogalmazna meg, illetve akként mutatja be ezt a "hármas" kapcsolatot - ugyanakkor szinte semmit sem tudunk meg valójában az ebben a hármasban részt vevő emberek érzéseiről, belső mozgatórugóiról. Persze lehet, hogy Önt is pont ez ejti kétségbe, de a szereplők minimális ismerete nélkül elég nehéz hozzászólni ahhoz, vajon mi is zajlik. Ezért kénytelen leszek a tudomány által eddig leszűrt elméletekre, a fantáziámra és tapasztalatomra hagyatkozni - nem válaszokat adva, sokkal inkább kérdéseim megfogalmazása során. Mert legfőbb célom Önben is felkelteni a vágyat arra, hogy a dolgok mögé nézzen, felfedezze, hogy mi is történik Önökkel, és így érvényes saját válaszokat, megoldásokat dolgozhasson/dolgozhassanak ki.

Néhány pontosabban feltérképezendő terület tehát: milyen az Önök kapcsolata a párjával? Mennyire, milyen hangsúlyokkal jelenik meg benne a "három alap": azaz a szenvedély, az intimitás és az elköteleződés? Melyiküknek mit jelentenek ezek a fontos összetevők, mekkora az egyetértés Önök között abban, hogy ezeknek mi az ideális szintje, elegye a párkapcsolatban, amire vágynak? Mi a történetük, hol tartanak együtt? Illetve: hol tartanak az egyéni életükben? Mit értek el, valósítottak meg eddig kitűzött céljaik közül? Mi mindent terveznek, és ezzel mennyire van összhangban a családi életük?

Ez a fiatal barátnő pontosan az életkorának megfelelő életmódot folytat a kereséssel, kísérletezgetéssel - vajon miért olyan vonzó ez az Ön párja számára? Vajon visszavágyik-e a kalandok okozta izgalmak világába az inkább már a megállapodottságot, biztonságot jelentő családi életből? Mit jelent az Ön párjának együtt lenni ezzel a barátnővel, mi minden jót kap ő abban a kapcsolatban?

Arra biztatom, vegye a bátorságot ahhoz, hogy ezekhez hasonló lényegbevágó kérdésekről elkezdjen beszélgetni a párjával. Ha ezt sikerül elfogadó légkörben (nem számonkérésként!) megtenni, sokkal közelebb juthatnak közösen a megoldáshoz a "barátnő-témában" - és, ami még értékesebb és fontosabb, a kettejük párkapcsolatának témájában is. Ehhez további inspiráló alapanyagot szolgáltathat pl. Gottman "A boldog házasság 7 titka" c. könyve, ha közösen elolvassák, megosztják róla egymással gondolataikat.

Kívánok meghitt, élvezetes és hatásos beszélgetéseket!

Benczné Simon Sarolta

Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus
Share