Jelenlegi hely

Azt hittük, hogy kinövi

16 éves lányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Egyre inkább azt látom rajta, hogy bármit mondok, ideges, utána azonnal átvált másmilyen hangulatba. Mostanra azt vettem rajta észre, hogy szólni se kell hozzá, tombol és őrjöng, pedig nem csináltunk semmit. Olykor mély depresszióba zuhan, nem eszik, nem beszél senkivel, csak a szobájában ül és fekszik, néha pedig
olvas. Néha már-már sértő megjegyzéseket tesz. Kisebb korában is hangulatingadozásai voltak, de azt hittük, hogy kinövi. Közösségben agresszív és ideges. Mit tegyek vele?

Kedves Kérdező!

A serdülőkorban szélsőséges érzelmek vannak jelen, és szinte mindenkire lázadóbb, önmagából kicsit jobban kikelő magatartás jellemző. Viszont ha ez minidg is jelen volt nála, és feszültebb, agresszívebb volt, akkor valószínűleg most nagyon nagy, szinte elviselhetetlen indulatokat, szorongást és hangulatingadozást élhet át. Érdemes lenne személyes segítséget kérni, első körben egy pszichológustól, aki el tudja majd dönteni, hogy van-e szükség terápiára, és van-e szükség más szakember bevonására vagy további lépésekre. Mivel ez az életkor a szülőkről való keválásról szól, Önöknek nagyon kis esélye van arra, hogy pont most megértsék, támogassák, így egy külső személy bevonása ezért is hasznos lehet. Addig is, amíg ez a karanténhelyzet van, érdemes találni online megoldást a beszélgetésre, mert az egyedüllét, bezártság fokozhatja ezeket a rossz érzéseket. 

Üdvözlettel

Standovár Sára

Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.