Jelenlegi hely

Alkoholista apa

16 éves vagyok és egy alkoholista apa lánya. Szeretnék túllépni a történteken, és ehhez kezdetben az Ön segítségét szeretném kérni. A környezetem szerint hiába váltak el anyámmal, azok a dolgok, amiket tett, ahogyan viselkedett, hatással lesznek a további életemre. Az apámmal nem tartom a kapcsolatot, viszont nem kérdés, hogy megrázó dolgokon mentünk át testvéreimmel (zaklatás, molesztálás, megalázás, folyamatos terror stb.). A szörnyűségek amiket átéltünk, folyamatosan végigkísérték életünket a válásig. (A válás 1,5 éve történt.)  Az első kérdésem az, hogy a fent említett állítás igaz lehet-e, további életem során is tapasztalni fogom az apámmal együttélés negatív hatásait? Ha ez lehetséges, arra is kíváncsi lennék, hogy mit tehetek ez ellen? Keressek fel egy pszichológust?
Nagy álmom, hogy pszichológusként dolgozhassak, de nem szeretném, hogy a történtek megakadályozzanak ebben. Reménykedem mielőbbi válaszában, és előre is köszönöm segítségét!

Kedves 16 éves!

A korai kapcsolati élmények valóban meghatározóak az életünk során, és rengeteg féle nyilvánvaló vagy nehezebben felismerhető formában bukkanhatnak fel a későbbi kapcsolatokban, döntésekben. A megszámlálhatatlan tapasztalat, amelyeket szerzünk, egymásra is hat, ezért nem mondható ki egyértelműen, hogy egy adott kapcsolat vagy élethelyzet pontosan milyen eredménnyel jár - hiszen a Te életedben rengeteg jó dolog, pozitív esemény, meleg és megtartó kapcsolat is lehetett az említett megrázó dolgokon kívül.
A pszichológus hivatás választásának motivációi között gyakran szerepel öngyógyítási, önismereti igény, amivel nincs is nagy baj. De szerencsésebb, ha nem elsősorban ez vezet a pályaválasztásban!

Mindenképpen támogatlak abban, hogy felkeress egy pszichológust, és/vagy önismereti csoportot. Elmélyült, hosszú pszichoterápiás munka során lehetséges azoknak a sérüléseknek a felismerése, majd feldolgozása, hatásuk enyhítése, amelyeket egy hosszan tartó traumatizáló élethelyzetben szereztél; illetve az apádhoz való kapcsolat rendezése, megértése, ami szintén rendkívül fontos a későbbiek tekintetében és önmagában is.

Kívánok neked boldog és teljes életet, és hogy megtaláld az elszenvedett nehézségek értékét, pozitív hozzájárulását is sorsod alakulásában.

Üdvözlettel

Simon Sarolta

Problémakör: 
Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.