Jelenlegi hely

Aggódunk anyukánkért

Anyukánk egy olyan férfit szeret, aki gyilkossággal fenyegetőzik, egy családtagot megfenyegetett azzal, hogy agyonüti és elássa a kertben. Illetve anyukánkat birtokolva szereti, ellenörzi minden lépését, jelentéktelen dolgok miatt jeleneteket csinál. Most oda akar költözni hozzá és mi aggódunk érte. Kell-e félnünk, vagy mit tanácsol?

Kedves Kérdező!

A helyzet valóban aggasztó. Minél közelebb kerül ez az ember a családjukhoz, édesanyjukhoz, annál nehezebb megőrizni egy egészéges távolságot tőle. Ez persze elsősorban az édesanyjuk problémája. Ha szereti ezt az embert, akkor nem fogja távol tartani magától. Kérdés az, hogy mennyire tudta megőrizni döntési szabadságát ebben az ellenőrzött helyzetben.

Mindig nehéz beavatkozni családtagjaink magánéletébe, hiszen mindenki saját maga tudja legjobban, mi a jó neki. Ha megpróbálunk beleszólni, akkor ennek a kapcsolatunk bánhatja kárát, és még azt a rálátásunkat is elveszíthetjük, ami eddig segített, hogy figyelhessük a családtagunk sorsát. Ha beszélgetni próbálnak édesanyjukkal erről a kérdésről, akkor azt lehetne kihangsúlyozni, hogy ebben az életkorban az együttélést már nehéz elkezdeni, mindenkinek sok berögződött szokása van. Ha nem költöznek össze, akkor mindenkinek megmarad a saját életéből is egy darab, és annyi időt tölthetnek együtt, amennyire igényük van. Nem kell mosni a másikra, nem kell minden szokásához alkalmazkodni.

Nem valószínű, hogy meg tudják akadályozni az összeköltözést, épp ezért fontos, hogy ne legyenek erőszakosak, nehogy édesanyjuk kizárja Önöket az életéből.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share