Jelenlegi hely

20 év házasság után bejelentette, hogy más nőbe szerelmes

A férjem 20 év házasság után bejelentette, hogy más nőbe szerelmes. Azt mondja, döntött és a másik nőt választja helyettünk, a családja helyett. Két gyermekünk van, 10 és 16 évesek. Azonban továbbra is itthon él és dolgozik, továbbra is minden ugyanúgy működik a külvilág felé, mint eddig, mindent megjavít, tüzel ránk, elvégzi a ház körüli munkákat, megjavítja az autót stb. De minden este néhány órára elmegy a nőhöz, olyan is előfordul, hogy csak reggel jön haza. Ezt mindig megmondja nekem. A gyerekeknek azt mondja, biciklizni, sétálni megy. Azt mondta, én döntsem el, hogy mi legyen: ha akarom, itthon marad, ha akarom, elköltözik. Én ezt a helyzetet elég nehezen viselem, nem tudom, mit tegyek. Tudom, én is hibás vagyok ebben, hogy ide jutottunk. Próbálok változni, megértő lenni. Egyszer próbáltam vele beszélni, de elzárkózik a párterápiától. Nem tudom, mit tegyek – várjak, hátha visszatalál hozzánk, vagy inkább váljak? Habár tudom, az nagyon megviselné a gyerekeket. Mit tudna tanácsolni?

 

Kedves Hölgyem!

Jó, hogy a férje ilyen tisztán kommunikálja a vele történt változásokat, nem bujkál, nem hitegeti Önöket. Kapcsolatuk sokrétű, férje – szülőként – osztozik Önnel a háztartásban, a gyerekek nevelésében. Egyelőre nem is akar változtatni ezen. Ugyanakkor az új kapcsolat még nem olyan szilárd, hogy biztos legyen abban, jól teszi-e, ha az újat választja.

A döntés valóban az Öné. Ha elfogadja, hogy kapcsolatuknak egy szelete nem működik, de a többi igen, akkor akár így is lehet élni egy ideig. Pl. addig, míg kiderül, hogy férje szerelme tartós-e vagy kaland a kapuzárás előtt. Persze dönthet úgy is, hogy nem osztozik, és inkább szakít a férjével. Ezzel kicsit megnehezíti férje helyzetét, döntésre készteti egy olyan helyzetben, amiben még nem áll készen a döntésre. Bár férje úgy döntött, hogy a másik nőt választja a családja és Ön helyett, mégse költözött el, csak néha ott alszik.  Lehet – akár kimondva – szünetet adni egymásnak, akár úgy, hogy kimondják: a jelenlegi életük a szünet, és később döntik el, hogy változtatnak-e.

Ha a férjének új szerelme van, annak sok oka lehet. Félhet az öregedéstől, de az is lehet, hogy nem szántak egymásra elég időt. Mindketten sokat tehetnek a változásért. Ha tiszteli férje érzelmeit, nem tesz szemrehányásokat, de megpróbál figyelmes lenni, meghallgatni őt, akkor lehet, hogy szívesebben megy majd haza.

Üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.