Jelenlegi hely

Túlságosan érdekli a szex

Kislányom áprilisban lesz 15 éves.
Feltűnően szép lány, tisztában is van ezzel a tulajdonságával és sok fiú legyeskedik körülötte. Jó gyerekem, jó tanuló, segítőkész, nem csavarog, nem bulizós, nem iszik, nem cigarettázik, mint sok vele egykorú leány. Ami mégis aggaszt, hogy túlságosan szex-orientált. Napi szinten felhozza témának, szinte folyton erre lyukad ki kettőnk beszélgetése, és barátnővel is ez a fő téma. Azt az érzést kelti, hogy ő már nagyon nyitott lenne egy kapcsolatra, amiben a szex is jelen van. Én ezt túl korainak vélem. Kérem, írja meg, mi erről a véleménye.

Köszönettel: egy 15 éves kicsilány édesanyja

Kedves Aggódó Édesanya!

A fő feszültséget abban látom, ahogyan a levelében elköszönt: Önnek ő még mindig „kicsilány”. Akit nagyon félt. Ö viszont már „nagy” akar lenni, és valószínűleg azért hozza fel ennyiszer a témát, mert érzékeli, hogy ezzel tudja leginkább bemozgatni az érzelmeit: látja, ahogyan anyu aggódik, megbotránkozik, tilt, meggyőzni próbál, stb.

A mai kamaszok valóban hamarabb kezdenek el foglalkozni a szexszel. Nyílván van ebben egy korosztályi hatás is. De ebben a helyzetben nem tehet mást, mint hogy felveszi a kesztyűt. És beszélgetnek. Komolyan, felnőttesen. Elmondja, hogy mi aggasztja, hogy miért tartja korainak.

Az természetes, hogy a fiúk elkezdték érdekelni, de beszéljenek arról, hogy Ön szerint mi az a határ, ameddig a szexben elmehet. Mert a szex még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a szüzességét is rögtön oda kell adnia valakinek. A kamaszok ebben az időszakban tapasztalják meg saját és a másik nem testét, ami nagyon bemozgatja a fantáziájukat, de nem biztos, hogy rögtön azt is szeretnék, hogy egy fiú „lefektesse” őket.

Tudom, hogy nehéz megküzdeni azzal, hogy az aranyos, kedves, szófogadó lány most ellenkezni kezd, de egy kamasznak ezt kell tennie. Úgy is mondhatnám, hogy ez az egészséges.

 

Üdvözlettel: Majoros Andrea

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share