Jelenlegi hely

A tükörben idegennek éreztem magam

Csináltam egy pszichoterápiát, ami nem jól alakult. A terápia hatására szétestem, több ülès után  elkezdtem melegséget érezni a mellkasomban, majd megváltozott az identitásom, úgy éreztem, hogy meleg vagyok... Belenèztem a tükörbe és idegennek éreztem magam. Magamat láttam, de mégis idegennek éreztem magam... Aztán egy-két nap után nézegettem a telefonomban a képeket  és megláttam a gyerekkori képem, és láttam egy villanást és mintha gondolatban azt mondtam volna, hogy meg ne tedd... Másnap reggel mentővel vittek kórházba, ahol poszttraumàs stresszt állapítottak meg. 2 hónapot voltam kórházban, majd rengeteg sikertelen gyógyszer-probálkozás után hazaküldtek. Ez egy évvel ezelőtt  történt, azóta 1 hónapra bekerültem megint a kórházba. Egy év alatt rengeteg gyógyszerrel próbálkoztak az orvosok, a pszichiáterem. De nem javul az állapotom. Mi segíthetne esetleg?

Kedves János!

Talán nem is maga a terápia, hanem az ott felismert identitás-változás okozhatta a „poszttraumás stresszt” – ha egyáltalán erről van szó. A gyerekkori kép kapcsán látott villanás, és az ezzel kapcsolatos ijedtség (meg ne tedd!!) is ide tartozhat. Egy pillanatra fellebbent a fátyol valami olyanról, amit saját magával kapcsolatban nem tud elfogadni, és ami nagyon ijesztő. Lehet, hogy folytatni kellene a terápiát, és szembenézni az ijesztő dolgokkal. Ha beszélünk róluk, akkor egyre ismerősebbek és egyre elfogadhatóbbak lesznek. Ha elmenekülünk a terápiából, amiben megijedtünk valamitől (magunktól), akkor ez az ijedtség marad meg, és az ijesztő dolgok visszakerülnek a süllyesztőbe. Innentől kezdve bármikor előbukkanhatnak az álmainkban, fantáziáinkban olyankor is, amikor nem számítunk rá.

A terapeuta dolga, hogy segítsen szembenézni a félelmeinkkel, megismerni és elfogadni ezeket. A gyógyszerek megnyugtatnak ugyan, csökkenthetik a szorongást, de nem oldják meg a helyzetünket, inkább abban segítenek, hogy még jobban elfedjük a dolgokat. Ha úgy érzi, hogy nem bízik a korábbi terapeutában, akkor érdemes vele megbeszélni ezt a válsághelyzetet, de végső esetben lehet mást is keresni. Néha egy másfajta megközelítés elfogadhatóbb lehet. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

 

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.