Jelenlegi hely

Szülők és nagyszülők

Együtt lakunk a szülőkkel. Mi a teendő akkor, ha a nagyszülő nem hagyja nevelni a saját gyerekem? Amit én nem engedek, ők megengedik, ha sír, azonnal bejönnek hozzánk és elviszik, ha
nem, még jobban sír. Már ott tartunk, hogy csak akkor jön hozzám, ha cicit kér, egyébként a nagymama után megy. Magától nem szeretne hozzám jönni, ha hívom, ellöki a kezem.

Kedves Cathy!

A tágabb családdal való konfliktusok sokszor nehezebbek, és lassabban oldódnak meg, ha a szerepek változása történik. Ez még nehezebb, ha együtt is élnek. A szülők számára a gyerekek mindig gyerekek maradnak, de eljön az a pont, amikor mégis felnőttként kell őket kezelni. Önöknél, ha jól értem, egyelőre inkább Önöket is gyerekszerepben hagyják, ahonnak nem igazán lehet szülőként funkcionálni egy légtérben. Lehetséges, hogy ez automatikus a nagyszülőknél, és nem direkt tesznek keresztbe, de mindenképpen érdemes tisztázni a helyzetet. Ha van rá mód, üljenek le, beszélgessenek, hogy ez Önnek milyen, vagy Ő miért érzi úgy, hogy bele kell szólnia. Azt is kifejezhetik, hogy ezzel sokkal nehzebb helyzetbe kerül, mint szülő, mert nehezebben találja meg az anyaszerepét, ami amúgy is szintén idő, míg igazán belehelyezkedik az ember. Az együttéléshez ez szükségszerű, hogy tisztázott legyen, ki-mikor-milyen szerepben van, és hogyan reagálhat. Fontos, hogy bár az ő házukban laknak, legyen privát tér, ami a saját családjuké, ahol biztosan a saját szerepében lehet. A gyerek, ha érzi, hogy labilisak a határok, akkor arra fog menni, amerre könnyebb, de nem feltétlenül arra, ami neki jó. Vannak helyzetek, amikor az ellenkezés mellett mégsem szabad neki engedni. Nyilván, ha menni akar a nagyszülőhöz, azt nem érdemes tiltani, de amikor egy fegyelmezési helyzetből kivenné a nagyszülő, ott nem érdemes csak úgy hagyni. Meg kell a gyerekkel is állapodni abban, hogy mire számíthat, hogy mi miért történik, és így szép lassan neki is tisztább lesz, hogy mikor, kihez forduljon.De ez mindenképpen munka, harc a nagyszülő(kk)el, és a gyermekkel is. Jó, ha van ebben támasza, pl. ha az apukával ebben ugyanazt képviselik, és támogatják egymást.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.