Jelenlegi hely

Szobatisztasági gondok

A fiam 4,5 éves. Koraszülött, 30. hétre született. Az ovit szeptemberben kezdte, a bátyjával jár egy csoportba. Amikor elkezdte az ovit, még engedték az óvónők a pelust, majd jelezték, nem vihetem így. Bölcsibe is járt, ott is próbálkoztak, akárcsak mi itthon, de nem hajlandó wc-be pisilni, kakilni. Ráül, elvan rajta, lehúzza, de nem pisil bele. Se bilibe, se wc-be. Sajnos muszáj járnia oviba, így jelenleg reggel 8-tól du 5-ig visszatartja, amikor megyek érte, viszek pelenkát. Most, hogy itthon vagyunk, már délben feladom, majd leveszem és megkapja estére. Muszáj,
mert aggódom amiatt is, hogy ennyi ideig visszatartja. Oviban megy a többiekkel 3x wc-re, de nem pisil. Ráül, elvan, majd megy. Amit megfigyeltem, itthon csak velem jön ki wc-re. Ha báty, apa meglátja, elzavarja őket, illetve ha pelenkát kap, nem elég, kell nadrág is és csak azután pisil, kakil. Tanácstalan vagyok, mit tegyek, hogy az eleresztés menjen. Könyvekkel, jutalmakkal, játékkal, mindennel próbálkoztunk, tény, volt szigor, minden. Tudja, hogy "ciki", mert ha barátokkal van, nem kéri, hanem elbújik velem, vagy kéri, menjünk haza, mert pelenka kell neki. Mit tegyek? Mit tehetek, hogy az elengedés meglegyen? Nagyon köszönök minden tanácsot.

Kedves Mária!

Kisfia a szó hivatalos értelmében szobatiszta, hiszen nincsenek balesetek, vissza tudja tartani, csak éppen nem a wc-be, bilibe, hanem a pelusba ürít. Nekem elsőre a szégyen tűnt fel, mintha szégyellős lenne, és nem akarna nyílt terepen, vagy mással a dolgát végezni. Nem is a meztelenség miatt, hiszen az oviban is, és otthon is elmegy, eljátssza, hogy wc-re megy, hanem maga a pisilés, kakilás része lenne valami szégyenletes dolog.

Nem tudom, hogy mennyire van lehetőség piszkolós, vizezős játékokat játszani, talán a nyárba haladva egyre könnyebb lesz, hogy elsőre legalább a játékokban megéljen valami felszabadult, piszkolós elengedést: homokozás, sarazás, festés, ujjalfestés, kavicsdobálás a pocsolyába, vízbe, ilyesmikre gondolok. Ez segítheti abban, hogy felszabadultabb, lazább legyen a témával kapcsolatban. Emellett valahogy a pelust kellene összekötni a wc-vel. Akár elkezdeni szűkíteni a pelushasználatot, hogy csak a fürdőben, csak a wc-n ülve, vagy amire elsőre nyitott, hogy ne akarja különszedni az összetartozó dolgokat. Akár azt is meg lehet próbálni, hogy a pelus tartalmát együtt a wc-be teszik, vagy kipróbálni, hogy mosható pelusra mit reagál, ahol szintén a pisi-kaki végül a wc-be, lefolyóba kerül.

Az, hogy a többiekkel kimegy wc-re, hogy eljátssza, hogy pisil, az szintén nagyon jó, mert olyan, mintha gyakorolna. Ki lehet prbálni játékkal, plüssel is, akár megkérdezve, hogy mire lenne szüksége, hogy pl. a maci a wc-be tényleg pisiljen. De addig is érdemes megdicsérni mindig, mikor ráül a wc-re, és jelzi, hogy ismeri a metódust.

Amennyiben sokáig fennmarad a továbbiakban is a probléma, lehet, hogy érdemes lesz majd pszichológust személyesen is felkeresni, amikor már lehetséges, mert ha ennyivel nem lehet elindítani pár hónap-fél év alatt, akkor lehet, hogy mélyebb története van a dolognak, ami viszont nem megoldható online térben, hanem játékra, rajzra, célzott terápiára van szüksége. De ez majd egy következő kör.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.