Jelenlegi hely

Szeretném, hogy a lányaim jó helyen legyenek

Nekem van két kislányom, nagyon fiatalon lettem édesanya és sajnos a gyámügy elvette tőlem őket. Viszont édesanyám családba fogadta őket, de sajnos beteg lett és a gyermekeim nevelőszülőkhöz kerültek. Az apjuk jelenleg együtt van egy lánnyal és magához akarja
venni őket, amit nem nagyon szeretnék, ugyanis szerintem a gyerekeknek nem megfelelő az a környezet, mivel az a család az alkoholnak a rabja, a lányaim apja meg drogozik és szintúgy alkoholizál. Az a lány, akivel meg jelenleg együtt van, az Magyarországon pénzért lefekszik más emberekkel és szerintem ez teljes mértékben nem megfelelő környezet a lányaimnak! De ugyanakkor mivel én külföldön élek, szeretném, hogy a lányaim jó helyen legyenek, vagy ha lehetséges, akkor hogy velem legyenek, csak egyszerűen nem tudom hogy hogyan tudnám ezt megvalósítani, mivel azt állítják, hogy prostituált vagyok - de nem dolgozom k*rvaként.

Kedves Julianna!

Ha jól értem, megszűnt a felügyeleti joga kislányaival kapcsolatban, akik jelenleg állami neveltek. Ugyanígy áll az apa is, jelenleg neki sincsenek jogai a gyerekekkel kapcsolatban. A gyermekvédelmi intézkedések soha nem véglegesek abban az értelemben, hogy a hosszú távú cél mindig az, hogy a gyerekeket a vérszerinti szüleik neveljék. Ez azt jelenti, hogy soha nem késő gondoskodni a gyerekekről, szülővé válni akkor is, ha fiatal korában nem sikerült. Ehhez fel kell vennie a kapcsolatot a hatóságokkal, engedélyt kérni arra, hogy gyerekeit látogathassa. Akkor kérheti, hogy Önnél helyezzék el a gyerekeket, ha már van kapcsolatuk, a gyerekek elfogadják, és a hatóság számára igazolni tudja, hogy képes gondoskodni róluk.

Az apához való elhelyezés szintén egy hosszadalmas folyamat, melynek során az apának is hasonló dolgokat kell bizonyítani, mint Önnek. Jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy beleszólhasson abba, megkaphatja-e az apa a gyerekeket. Természetesen felhívhatja a hatóság figyelmét az esetleges veszélyekre, de vigyáznia kell arra, hogy csak olyan dolgokat tegyen szóvá, melyeket bizonyítani tud.

Nehéz dolga van akkor, ha maga szeretné nevelni a gyermekeit, mivel eddig nem sokat foglalkozott velük. Szüksége lesz valami lakhatásra, munkahelyre, jövedelemigazolásra. Ha tényleg szeretné a gyermekeit, akkor érdemes nekifogni ennek a hosszú, több évig tartó eljárásnak, mely lehet, hogy az egész életét megváltoztatja.

Erőt és kitartást kívánok!

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share