Jelenlegi hely

Sakk-matt

A sztorim igen hosszú és kacifántos lesz. A férjemmel évekkel ezelőtt romlott meg a kapcsolatunk, elhidegültünk teljesen egymástól. Egész házasságunk alatt irányította az életemet, és
én már nem tudom más életét élni. 2 gyermekünk van, 10 és 5 évesek. Én már nem érzek semmit iránta régóta, de a gyerekek miatt maradtam, elvinni őket nem tudnám magammal, nekem semmim nincs, mindent nulláról kellene kezdenem, így csak teltek az évek.
6 hónappal ezelőtt megismertem valakit (az interneten, külföldön él, tudom, őrültség), szépen lassan egymásba szerettünk és eldöntöttük, hogy együtt szeretnénk folytatni az életünket, dehát ezen ugye még dolgozni kell, csak a repjegy egy vagyon... El szeretnék válni a férjemtől, de ott a két gyerek, fel kell adnom a vállalkozásomat (háznál van, ami az anyósom nevén van). A gyerekeket a semmivel nem tudom magammal vinni. És persze a férjem most nagyon szerelmes, ígéri, minden jó lesz, csak ne legyek őrült... és folyamatosan a gyerekekkel tart sakkban, hogy hogy lehetek én ilyen, elveszítek mindent... Tudom, mit akarok, de rettegek. Vele újrapróbálni nem tudom, nem akarom. A gyerekeimet nem akarom elveszíteni, abba belehalok... mennék is, maradnék is... Mérlegelek, sehogy sem jó... Már beteg vagyok ettől az állapottól.

Kedves „Sakk-matt”!

Először is lenne egy kérdésem. Ismeri a szerelmét? Találkoztak már? Csak az interneten kommunikálnak? Töltöttek együtt pl. egy hétvégét, vagy egy rövid nyaralást?  Szerelme ismeri a gyerekeit? Felvállalja őket? Tudna-e esetleg ő ideköltözni? Van-e ott külföldön felesége, gyereke? Sokan úgy érzik, hogy egy megunt, elfáradt kapcsolatból csak egy új szerelembe lehet kiugrani. Félnek attól, hogy egy ideig egyedül legyenek, szembenézzenek önmagukkal, begyógyítgassák sebeiket.

Helyzete ezért sakk/matt. Nem zárta le a régit, semmit sem tud az újról. Egy új kapcsolat csak akkor lehet szép és tiszta, ha lezárta a korábbit, elvarrta a szálakat, elrendezte az életét. Még nehezebb a döntés, ha gyerekei is vannak, és egy hirtelen döntés esetén tőlük is kell szakadnia. Próbálja tehát apró folyamatokra bontani a döntését. Először abban kell elhatározásra jutnia, hogy befejezi-e kapcsolatát a férjével, szakítanak-e, esetleg elválnak-e. Meg kell próbálnia a vállalkozását is leválasztani férje családjáról (ez még abban az esetben is hasznos lehet, ha végül úgy dönt, hogy nem válik el).

Akkor tud érdemben dönteni egy új kapcsolatról, ha előtte megpróbál a saját lábára állni. Még a meglévő házasságán belül is dolgozhat azon, hogy visszanyerje irányítását a saját élete felett. Férje most szeretne tenni a kapcsolatukért, így ez egy kedvező időszak ahhoz, hogy pl. párterápiát vegyenek igénybe, hogy tisztázzák érzéseiket. A terápia kimenetele többféle lehet:

-         tisztázzák érzéseiket és ismét közelebb kerülnek egymáshoz,

-         tisztázzák érzéseiket, és meg tudják fogalmazni, hogy ki merre megy,

-         lehet, hogy hosszabb segítségre van szükségük.

Gyerekeiknek is hasznára lesz, ha nem egyik napról a másikra döntenek, hanem végigmennek egy folyamaton, mely segít felkészülni a továbbiakra.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share