Jelenlegi hely

Pánikrohamok?

21 éves lány vagyok. 3-4 hónapja történt először, hogy úgy ébredtem, mintha nagyon valósághűt álmodtam volna, és egy borzalmas rosszullét jött rám. Borzalmas fájdalom a gyomrom körül, gyors szívverés, remegés, izzadás, hányinger és természetesen sírás. Kb. 15 másodpercig tartott, de borzalmas volt! Azóta heti 3-4 alkalommal megtörténik ugyanez, viszont ébrenlétkor! Vezetéskor, filmnézéskor stb. Egyértelműen déja vu érzés hozza ki belőlem ezeket a "rohamokat". Úgy érzem a roham előtt, mintha az, ahol vagyok és amit csinálok, azt pár napja megálmodtam volna már, és tudom igazából, hogy mi fog történni, és ez mindig meg is történik a valóságban! Ekkorra úgy megijedek, hogy rámtör ez a rövid rosszullét, ami borzalmas fájdalommal vagy kellemetlenséggel jár. Édesanyámnál pánikbetegséget diagnosztizáltak 15 éve, nagyon remélem, hogy nincsen hozzá köze! A rohamokat leküzdeni nem tudom sajnos. Próbáltam ilyenkor már többször elterelni a gondolataimat, de az a furcsa érzés átjárja az egész testemet és borzalmas! Azért kerestem igazából meg Önt, mert egyre gyakoribbak ezek a rohamok. Van, hogy napi kettő is előfordul, és teljesen megkeseríti a mindennapjaimat! Szükséges pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulnom személyesen is? Illetve mi lehet ez? Nagyon szépen köszönöm a segítségét !

Kedves Kérdező!

A leírás alapján valamilyen neurológiai történés okozza a pánik érzését. Az első alkalom, amit említ, lehetett úgynevezett hipnagóg álom. Ilyenkor az alvás és ébrenlét határán történteket valóságosnak éljük meg. Azonban ez az állapot ébrenlétben is jelentkezik, ami valamilyen neurológiai problémára utal.  Mindenképpen javaslom, hogy keressen fel pszichiátert, aki szükség szerint neurológushoz fogja Önt küldeni. 

Üdvözlettel,

Kovács Réka

 

Problémakör: 
pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.