Jelenlegi hely

Nincsenek barátai, csak a szobájában internetes játékokkal játszik

Fiam 14 éves. Nincsenek barátai, magányos, így csak a szobájában internetes játékokkal játszik. Hiányoznak neki a barátok, tudom, hogy menne. Az ismerőseire rá szokott írni, hogy menjenek ide-oda, de mindig csak a kudarc és a lemondás, nem mennek vele sehova. Fiam csendes, jó tanuló, annyira aggaszt, hogy mindig benn ül. Nevelőapukája van, ő nem igazán foglalkozik vele, s a fiam se keresi társaságát. Annyira aggaszt, hogy nem tudok mit tenni. A nevelőapukával is beszéltem, 3 éves kora óta ő neveli, ő olyan, akivel az édesapja sosem foglalkozott, valószínű, hogy ezért nem tud mit kezdeni a fiammal. Mit tegyek, hogyan segíthetem a  fiamat, hogy barátokra találjon?

Kedves Anett!

Nehéz helyzetben van, mivel 14 évesen a fiatalok már nem a szülők társaságát, kapcsolatát igénylik a leginkább. Ebből a pozícióból nehéz javasolni neki bármit, vagy támogatni. Emellett az is nehézség, hogy a játék egy idő után magában is blokkolja a gyerekeket, nehezen mozdulnak ki, egyfajta függőséget okozva. Nem tudom, hogy fiát mennyire szippantotta be eddig az internet, de ha nagyon, akkor azzal is külön meg kell küzdeni. Érdemes lenne beszélgetni fiával, és kipuhatolni, hogy számára mik fontosak, milyennek látja magát, mire lenne igénye. Ha a közelben levő kortársak elutasítóak, akkor más közösségeket érdemes keresni, és erre bátorítani őt: érdeklődési köre, helyi lehetőségek mentén mások felé nyitni, nem pedig azok felé, akik elutasítják. Hasonló érdeklődésű fiatalokat érdemes felkutatni. 

A nevelőapával való kapcsolata ha eddig nehezen alakult szorossá, akkor sokkal nehezebb most, kistiniként nekikezdeni. Talán ha együtt, hármasban töltenek időt, és találnak a fiúk közös pontot, amit majd a későbbiekben csak kettesben tudnak űzni, akkor egymásra találhatnak. Ami még felmerült bennem, hogy édesapjáról mit lehet tudni, milyen kapcsolatban vannak, stb.? Ebben az időszakban, ahogy keresi önmagát, férfiszerepét, felmerül újra a saját édesapával való kapcsolat, akár a benne való csalódás akkor is, ha esetleg ebben korábban már békére lelt, megnyugodott. Érdemes lenne ezt egy kicsit körbejárni.

Üdvözlettel

Standovár Sára 

 

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.