Jelenlegi hely

Nincsenek barátai, csak az otthona van

Azért keresem meg Önt, mert tanácstalan vagyok. Fiam januárban lesz 13 éves, 7. osztályba jár. Elsős korában elvesztette édesapját, így hárman maradtunk bátyjával együtt, aki 18 éves most. Januárban lesz 5 éve, hogy együtt élünk új párommal, akivel harmonikus, jó a
kapcsolata. Sokat játszanak, viccelődnek. Harmonikus, boldog családnak tartom a miénket. Kisebbik fiam tanára felhívott, hogy ismét nem tanulta meg a verset, már kettesre áll, nem jelentkezik, közömbös az órán. Ő szeretné szórakoztatni az osztályt. Kérte, szidjam meg alaposan. Fiam jó eszű. Hazaérkezése után elbeszélgettem vele. Nem kiabáltam, normál hangnemben beszélgettünk. Azt mondta, hogy sokkal jobb feküdni, tv-t nézni. Nem szeret tanulni. Céljai vannak, építész szeretne lenni. Esténként kikérdezem, beszélgetünk. Külön programjai nincsenek. Falunkban barátai nincsenek, csak az iskola és az otthona van. Nem jár sehova. Nem szeretne, azt mondta, jobb itthon. Ez lehet a baj, hogy nincsenek társas kapcsolatai? Kérem segítsen! Mit tegyek? Köszönöm válaszát!

Kedves Anyuka!

Ebben a korban, amiben a fia most van, gyakran látjuk a lustaság jeleit. Ez azonban nem valódi lustaság, hanem felkészülés egy nagy változásra, ami a serdülő korral fog bekövetkezni. Ilyenkor nagy munkában van a fiatal személyisége: kialakulnak a párkapcsolatok, beindul a leválás a szülőkről és a munka világával kapcsolatos kérdések is elindulnak. Az nagyon jó, hogy a fiának vannak tervei. Érdemes lehet néha szembesíteni azzal, hogy a célja eléréséhez miket kell letenni az asztalra.

Az már aggasztóbb, hogy nincsenek kortárs kapcsolatai a fiának. Kamaszok esetében azt szoktuk mondani, hogy nagyon sok minden belefér abba a változatos képbe, amit a serdülőkor hoz magával, de a kortárskapcsolatok megléte az, ami meg tud minket nyugtatni, hogy minden rendben. Javaslom, beszéljen a fiával az aggodalmairól. Írta, hogy azt mondta a fia, hogy "jobb itthon". Vajon miért? Kérdezze meg tőle!  Amennyiben nem változik a kép, keressék fel a nevelési tanácsadót, ahol megvizsgálják a fiát, és szükség esetén megfelelő segítséget nyújtanak.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 
pszichológus
Share