Jelenlegi hely

Nemegyszer majdnem megölt

19 éves lány vagyok. A volt barátommal együtt éltünk egy évig. Minden apróságon bekattant és megvert, megalázott. Nem tudom, miért szerettem, láttam a jó oldalát is, segíteni akartam neki, hogy megnyugodjon és ne legyen idegbeteg. Sajnos nem sikerült, de nem hagyta, hogy szakítsak vele, fenyegetett, hogy megöli magát is és engem is. Ha el akartam hagyni, agyonvert. A barátnőim segítettek megszökni tőle. Borzalmas dolgokat éltem át, nemegyszer majdnem megölt. Most már szerencsére vége van, de úgy érzem, nem sikerül túltennem magam ezen, pedig több mint fél éve nincs már velem. Szorongok és magányosnak érzem magam, ha egyedül kell lennem. Légszomjam van és furcsa bizsergést érzek a nyakamban, rám tör egy olyan érzés, hogy sikítanom kell, és ettől még jobban bepánikolok. Nem tudom, mi történik és szeretném válaszát kérni, mit kéne tennem.

 

Kedves Fiatal Lány!

Teljesen érthető, hogy ilyen tünetei vannak. Az élmény, ami legalább egy évig érte, egyáltalán nem hétköznapi, sőt olyan, amit nem kellett volna átélnie. Mondhatjuk úgy is, hogy egy hosszan fennálló traumát élt át. Ennek megmarad a nyoma a lelkében. Hasonlóan, mint egy katonánál, aki borzalmak átélésére és/vagy cselekvésére kényszerült. Alapvető erőforrások rendülnek meg ilyenkor: az emberekben való bizalom, a biztonságérzet. Véleményem szerint érdemes szakemberrel személyesen dolgozni ezen az élményen, hogy aktuális rossz érzése javuljon, és később ne kerüljön hasonló helyzetbe, ne válasszon "rosszul". Erre jó lehet akár valamilyen csoportos beszélgetés is, ahol más hasonló élethelyzetben levő, vagy eseményt korábban átélő nők vannak (pl.: NANE Egyesület támogató csoportjai, nane.hu), vagy akár valamilyen egyéni terápia a személyes trauma feldolgozására. Bármelyiket is választja, jó döntés, hogy kilép a bezárkózás, a magány és szorongás csapdájából! Ezek megkezdéséig próbáljon találni olyan bizalmast, akivel tud beszélni az eseményekről, félelmekről, dilemmákról. Már az is lendíthet a hangulatán, állapotán, ha nem egyedül próbál megküzdeni ezzel.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.