Jelenlegi hely

Nem megy iskolába, testi tüneteket produkál

Van egy 11 éves fiam, 4. osztályos. Nem beszél nekünk a problémáiról, és odáig fajult a dolog, hogy iskolába sem jár, nagyon sok a hiányzása. Testi tüneteket produkál, mint hasfájás, fejfájás, láz. Mit tudnék tenni? Teljesen tanácstalan vagyok, most először vagyok ilyen
helyzetben. Kérem, ha tud, segítsen.

Kedves Adrienn!

Kisfia a testi tüneteivel próbál valamit elmondani, elmesélni. Annyit mindenképpen lehet tudni ebből, hogy valamiért nem érzi jól magát az iskolában. Alapvetően két téma szokott a gond lenni: a tanulás nehézsége, vagy a közösségben való valamilyen konfliktus: kiközösítés, bántalmazás. Ezt akár neki is el lehet mondani, mert 11 évesen már érti az ilyen összefüggéseket: a teste is lehet egy jelzőrendszer. Ha nem válaszol, akkor érdemes körüljárni a helyzetet, és beszélhetnek az osztályfőnökkel, vagy mással, aki ismeri kisfiát az iskolai közegben. Arra is ki lehet találni egy közös stratégiát, hogy hogyan reagáljanak a tünetek megjelenésénél: nem tettetésről van szó, így nem lehet figyelmen kívül hagyni a betegségeket, ám az sem jó, ha minden jelzésére otthon maradhat. Ahhoz, hogy ebben egyensúlyt találjanak, össze kell dolgozni az iskolával, hogy ne lehessen játszmázni benne. 

Érdekes lehet még a tüneteket összekötni eseményekkel, hogy rájöjjenek, mi állhat a háttérben. Vezessenek erről valamilyen táblázatot, naplót, hogy amikor felmerül benne, hogy rosszul van és otthon maradna, olyankor milyen órák, különórák vannak, kikkel találkozott, stb. Persze akkor tud jól működni, ha sikerül olyan megértő, támogató légkört kialakítani, amiben ezeket az információkat megosztja. Ha érti, hogy a testi rosszulléte összefügg a lelki rosszullétével, könnyebben megnyílhat. Ehhez érdemes időt eltölteni együtt, ahol pusztán az együttlét, a felszabadultság a cél. Ahogy az Önök közti kapcsolat erősödik, úgy fog újra jobban bízni Önökben, ami szükséges ahhoz, hogy elmeséljen olyan helyzeteket, amik nyomasztják vagy félelmetesek számára. De ha Önök felé még ez nem megy, akkor érdemes bevonni egy külső személyt, aki felé megvan a bizalma jelenleg. Ha meg tud ő nevezni valakit, akkor akár őt, vagy egy szakembert, aki a gyermekük számára is szimpatikus. 

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.