Jelenlegi hely

Nehezen tudom kezelni az indulataimat

17 éves lány vagyok, eléggé ideges személyiség: hamar dühbe gurulok (még ha apróságról is van szó), néha meggondolatlanul szólok vissza a  másiknak (néha még csak meg sem érdemli) úgy, hogy nehezen tudom magam türtőztetni. E miatt szeretnék egy pár tippet, tanácsot kérni, hogy hogyan változhatnék meg, hogyan válhatnék jobb emberré?! Mivel nagyon zavar, hogy ilyen rossz természetem van, míg más olyan kedves és nyugodt. Előre is köszönöm. 

Kedves 17 éves!

Ön olyan életkorban van, amikor nagyon sok minden változik az ember életében. Ilyenkor kezdjük el magunkat figyelni, ilyenkor vesszük észre, hogy dolgokat másképp szeretnénk csinálni. Próbálunk változtatni, és gyakorlunk, hogy melyik szerep, milyen gesztusok tetszenek nekünk, mit érzünk magunkénak. Érdemes lehet átgondolnia, hogy mostanában van-e olyan az életében, ami feszültté teheti. Általában vannak-e ilyen dolgok, illetve mik azok a helyzetek, amik kihozzák a sodrából. Ha sikerül azonosítani az Ön számára zavaró stresszorokat, már félig kész a siker. Sokat szokott segíteni, ha a felgyülemlett stresszt hatékonyan levezeti. Segíthet ebben a sport, a meditáció.
A pillanat hevében pedig érdemes megállni, nem azonnal reagálni. Számoljon el tízig, mielőtt válaszolna. Ennyi idő elég, hogy a hirtelen indulat elszálljon, és egy higgadtabb választ találjon ki.

Sok sikert kívánok,

Kovács Réka

pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.