Jelenlegi hely

Nagyon sokat bántalmaz

Sok probléma van, de ami a legfontosabb:  4.5 éves kislányomat az édesapja teljes mértékben ellenem uszítja. Oly módon, hogy ilyeneket kérdez tőle: örülni fog, ha anya elköltözik? és hasonló csúnya dolgok. Ott tartunk, hogy válni szeretnék, mert nagyon megromlott a kettőnk kapcsolata - nem mostanában, csak mostanra tudatosult bennem, hogy végre pontot teszek a végére. Nagyon sokat bántalmaz mind mentálisan, mind fizikailag, és ennek a lányom rendszeresen tanúja is, mert az apuka egy mentálisan sérült ember, nem számított neki, hogy állapotos voltam, akkor is bántott nemegyszer. Van egy lánya a volt élettársától, és ő a minden. Ezt érezteti is. Mindenért mindenki hibás, csak ő nem. Masszív alkoholista, nem látunk mást nap mint nap, hogy az esti program neki az ivás éjfélig.
A kislányom bepisil, ami aggasztó számomra. Biztos vagyok benne, hogy ez is az ok, hogy mindíg a háttérben vagyunk. Én nem uszítom az apukára a lányunkat, de ez borzasztó. Ha én valamire azt mondom, nem szabad, akkor ő megengedi. Nem tudom, mitévő legyek.

Kedves Julianna!

Az élethelyzete, problémája tényleg összetett. Mondhatni a legegyszerűbb tényező benne a kislánya bepisilése, így véleményem szerint nem is onnan kell kiindulni. Jól látja, hogy az nem normális és elfogadott vislekedés, ha bántják, leuralják, megfélemlítik. A legnehezbb dolog erre rájönni, hogy a másik fél viselkedésében változást remélni illúzió, és önmagát, illetve gyermekét is úgy védi, ha elmegy ebből a romboló kapcsolatból, környezetből. Ehhez mindenféleképpen kérjen segítséget! Vannak szervezetek, akik specifikusan a nőket védik, de a családsegítőben, gyermekvédelemben is kérhet tanácsot, segítséget, támogatást, hogy meg tudja lépni azt, ami a biztonságos környezet, biztonságos otthon megteremtéséhez szükséges. Még ha ez esetleg első lépésben egy anyaotthon, akkor is! Kislánya bepisilése nem csak az elutasításról, hanem a szorongásról, a bizonytalanságról is szól, így javulás várható, ha rendezik a hétköznapi életüket. Egy gyermeknek nem tesz jót, ha látja, hogy a legfontosabb személyt bántja a másik legfontosabb személy. Folyamatos félelem lehet benne azzal kapcsolatban is, hogy ő mikor kap ki. Így nem csak önmaga, de gyermeke védelmében is biztonságos, kiszámítható családi légkört jó kialakítani, még ha ebben csak ketten is lennének benne. Az erőgyűjtéshez, tanácsokhoz kérjen iránymutatást lakhelye szerint is, illetve alapítványokon, szervezeteken keresztül is (pl. NANE). Van, ahol szinte azonnal menedéket tudnak biztosítani.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.