Jelenlegi hely

Mivel tudnám jobb viselkedésre bírni?

Kedves Réka! A 8 éves fiamról lenne szó. Másodikos lett szeptemberben. Tavaly is voltak gondok a viselkedésével az iskolában, és úgy néz ki, az idén is elkezdődik, ezért tanácstalan vagyok. Társaival mindig összetűzésbe kerül, verekedés, beszólogatás, a lányokat ölelgeti, puszilgatja, ami nem tettszik nekik. Durva, és azt mondják a tanárok, hogy agresszív, mert ha egy társa beszól neki, csúfolja, akkor van, mikor verekedésbe torkollik az egész. Amúgy egy örökmozgó, akaratos, beszédes gyerek. Itthon sincs ez másképp, akaratos, visszabeszél, nem tud leülni, mindig megy, mindig csinál valamit. Tavaly már próbálkoztam mindenféle büntetéssel, amit csak lehetett, megtiltottam neki, de nem használ semmi. Ezért kérem az Ön véleményét, mert már nagyon tanácstalan vagyok! Mivel tudnám jobb viselkedésre birni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kriszti

Kedves Kriszti!

Felmerült bennem, pusztán arról van-e szó, hogy „jobb viselkedésre kell bírni a fiát”? Azért nem tudok konkrét ötletekkel szolgálni, mert a kép komplexnek és szerteágazónak tűnik. Megjelennek a viselkedéssel, a koncentrációval, az indulatkontrollal és a túlmozgással kapcsolatos tünetek is, így a leírtak állhatnak egy komplex jelenség hátterében is, mely alapos kivizsgálást igényel.

Javaslom, hogy első körben keressék fel a területileg illetékes nevelési tanácsadót. Ott először Önnel, vagy a párjával közösen történik egy beszélgetés, majd a gyermek fejlődésével kapcsolatos kérdések következnek. Ezután az Önök által felvázolt kép után találkozik a szakember a gyermekkel, és vesz fel olyan teszteket, ami a leírt kép alapján szükséges. Így lehet pontosabb képet kapni arról, hogy mi áll a tünetek hátterében, és milyen terápia lenne a legalkalmasabb.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.