Jelenlegi hely

Mitől változott meg?

Kérdésem annyi lenne, 5 éves unokám viselkedése mire utalhat. Szülők válnak. A kisfiú minden keze ügyébe esőt kiszórt az utcára. Rendőrség azt hitte, felügyelet nélkül van a gyermek. Folytatta gyújtogatással alvás helyett. Épített egy piramist, aminek a tetején egy plüssfigura volt. A piramisba tett a ruhájából is. Meggyújtotta. Következő: plüssállatot belegyömöszölt egy befőttesüvegbe, berakta a mélyhűtőbe. Reakció annyi volt, hogy bepárásodott. Nővérei dolgait megrongálja. Lényeg, eddig nem csinálta! Vajon az elszakadás váltotta-e ki nála ezeket a fura dolgokat? Egyetemet végzett szülök! Nem volt veszekedés, mindent megbeszélnek. 

Kedves Nagyszülő!

A válás, elszakadás, megváltozott élethelyzet miatt azt mondanám elsőre, hogy a kisfiú a változásra, a traumára reagál a megváltozott viselkedésével. Azonban ezek a reakciók elég túlzóak, akár veszélyesek is. Sokkal mélyebb és nagyobb indulatot élhet át, mint amit képes szavakkal vagy más elfogadható formában kifejezni. Fontos lenne, hogy személyesen felkeressenek egy pszichológust, aki segíthet neki ebben. Közben érdemes olyan játékokat mutatni neki, vele együtt játszani, amiben lehet “legálisan” rombolni, indulatot kifejezni. A belső feszültséget ezzel kicsit le tudja vezetni, ki tudja adni. Közben nagyobb figyelemre és érzelmi odafigyelésre is szüksége van, már a viselkedés kontrollálása terén is, hogy ne legyen alkalma a szélsőséges reakciókra, gyújtogatásra. Az indulatok, fájdalom, düh kifejezése viszont fontos lenne, amelyhez a szülők is mintát adhatnak. Írta, hogy a válást megbeszélték, nem volt veszekedés, de vajon a rejtett indulatok hogyan voltak kifejezhetők? És mennyit beszélgettek az események előtt-közben a gyerekekkel? És a kisfiú, aki még nem tudja megbeszéléssel lecsillapítani a dühét, vajon hogyan fejezheti ki a szülei felé? Ha ezeknek van tere, és lehetőséget kap a valódi problémája kifejezésére, akkor viselkedése is változni fog.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.