Jelenlegi hely

Mintha nem is én lennék

18 éves vagyok. Sokáig morfondíroztam azon, hogy írjak-e egyáltalán. Végül írok, mert nem mehet ez már így tovább. Dühkezelési problémáim vannak, amiket mindeddig próbáltam magamban elfojtani, ám mindig kudarcot vallok, és nem tudom, hogy egyszer hol lesz vége. A hétköznapokban átlagos ember vagyok, jókedvű, ám néha mintha nem is én lennék, olyan agresszívvá tudok válni, ha valami történik, például összeveszek valakivel, vagy felidegesítem magam. Ilyenkor mintha nem is én lennék, és utána nagyon bánom az egészet, de attól még megtörtént. Ilyenkor képes lennék nekiesni apámnak, legjobb barátomnak, akárkinek. Attól félek, hogy egyszer már nem tudom magam tovább kontrollálni, és helyrehozhatatlan dolgok történnek. Egy ilyen kirohanás után az akkori barátnőm is nagyon megijedt, és közrejátszott a szakításunkban is... Tényleg nem tudom, mit tegyek. 14-15 évesen egyenesen antiszociális voltam, gyűlöltem mindenkit, mindenkiről a rosszat feltételeztem. Ez ma már megváltozott, de időnként még mindig indulatok törnek fel belőlem. Még most is, ha valaki feldühít, a rendes emberek elképzelni nem tudják, mik szoktam a fejemben lejátszódni, beteg dolgokat képzelek (mármint rettenetesen agresszív dolgokat). Apum is nagyon agresszív és indulatos volt régen, anyummal való válásuk egy rémálom volt, üvöltözés a hét minden napjának minden órájában. Aztán elvesztettem nagyszüleimet, akik nagyon fontosak voltak nekem. Az ezt követő években utáltam élni, nem találtam semmi örömet benne, ami igazából az előző barátnőmig folytatódott, addig többször gondolkoztam az öngyilkosságon is, volt, hogy megvágtam magam... Azóta viszont, még a szakítás után is sokkal jobban vagyok, már nem akarok meghalni, sőt. És másnak sem akarok ártani. Pont ezért határoztam el, hogy megírom ezt, hiába ellenkezik minden porcikám. A válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!

Levelében több olyan problémát is említ, amelyek többsége baljós jeleket hordoz magában, utalva arra, hogy érdemes lenne szakember segítségét kérnie. Azok alapján, amiket leírt, úgy vélem, ennek szükségét már Ön is érzi. Ez becsülendő dolog, éppen ezért is bíztatom arra, hogy keressen fel egy pszichológust.

Szerencsére indulatkezeléssel több terápiás vonulat is foglalkozik, amelyek szép eredményeket érnek el a probléma feloldásában. Ehhez azonban a terapeutának pontos képet kell kapnia Önről, hiszen fel kell tárnia és meg kell ismernie azokat az okokat, amelyek idáig vezettek.

Forduljon tehát bizalommal szakemberhez és bátran mondjon el neki mindent, amit fontosnak tart!

A Mindennapi Pszichológia weboldalán is kereshet az Ön számára szimpatikus szakembert a http://mipszi.hu/pszichologuskereso linkre kattintva.

 

Üdvözlettel:
Herceg Attila

 

Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.