Jelenlegi hely

Mintha elveszteném az önkontrollomat

Engem Tamásnak hívnak, 33 éves vagyok és nős. Olyan szinten van problémám az alkohollal, hogy nem iszom pl. 1,5 hónapig szinte semmit, és aztán pedig durván 1 hétig folyamatosan. Olyan akkor, mintha elveszteném az önkontrollomat teljes mértékben! Gyermekkoromban voltak családi úgymond traumák, amik úgy gondolom, kihathatnak arra, hogy labilis vagyok! Mit  tegyek vagy kihez forduljak?

Kedves Tamás!

Bátor dolog az alkoholproblémájáról nyilvánosan beszélni, ez már egy fontos lépés a gyógyulás felé. Általában az a legnehezebb, hogy valaki bevallja magának: gondjai vannak az alkohollal.

Több úton is elindulhat, melyeken járhat egyszerre is, de kipróbálhatja egymás után is.

  1. Mivel Ön belátta a betegségét/problémáját, és tudja, hogy segítségre van szüksége, első lépésnek az „AA”-t (Anonim Alkoholisták) ajánlanám. Itt olyan emberekkel találkozhat, aki eljutottak már a felismeréshez, hogy baj van velük, és a csoportos találkozókon segítenek egymásnak megérteni a bajokat, felismerni a hasonlóságokat. Szinte minden településen van ilyen csoport, az interneten meg lehet találni őket. A belépést absztinenciához kötik, de pár napot is elfogadnak.
  2. Fordulhat pszichiáterhez, vannak speciálisan alkoholbetegekkel foglalkozó rendelések, ahol segítenek legyőzni a szorongást, félelmeket, amik esetleg az ivás hátterében lehetnek. Gyógyszeres kezelés mellett esetleg pszichoterápiás, esetleg csoportos kezelést is nyújtanak.
  3. Elmehet egyéni terápiába egy pszichológushoz, aki támogatja és segít problémáinak feltárásában, a múlt hatásainak feltérképezésében. Ehhez a munkához többé-kevésbé absztinensnek kell lenni, érdemes az 1. módszerrel kezdeni, ezt pedig akkor bevezetni, ha már el tud menni a terápiás órákra ital segítsége nélkül is.

Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat. Érdemes először a lakóhelyéhez tartozó ellátásokat igénybe venni (1,2), ezek térítésmentesek.

 

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share