Jelenlegi hely

Miért sír, ha énekelünk neki?

Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt. Most már mindentől sír... azt mondja, csúnyát énekeltél, anya. Vagy ha a cd-n is lassú zene következik, le kell kapcsolni. de zömében be sem engedi tenni a zene CD-t.

Barbara

Kedves Barbara!

Kérdését három irányból lehet megközelíteni.

Az egyik oldalról nézve azt tartom elképzelhetőnek, hogy gyermeke füle valósággal „ki van hegyezve” a zenei hangokra. Ebben az esetben előfordulhat, hogy rendkívül érzékeny bizonyos hangfrekvenciákra. Az őt érő kellemetlen ingerekre pedig – korából adódóan – sírással reagál. Ez gyakori jelenség, s nem ad okot aggodalomra. Egész egyszerűen csak figyelni kell arra, mik azok a zeneszámok, hangmagasságok, amelyek bántják az érzékeit.

Az interneten láttam egy videót, amelyen egy kisbaba sírni kezdett édesanyja énekére. Persze számos kérdés merülhet fel: mi történt a felvétel készítése előtt, milyen emocionális hatások érték a babát. Tekintve, hogy az Ön gyermeke 3 éves, már kialakulhatott nála bizonyos szintű empátia, s a lassú tempójú zenét a szomorúsággal azonosítja. Ez lehet egy tanult, generalizálódott reflex is, aminek során egy bizonyos dalt olyan érzelmi töltetű környezetben hallott, amihez valamilyen félelem kapcsolható. Így bizonyos zenei karakterek (lassú tempó, magas hangok) előhívják a negatív érzelmi állapotot.

Ez persze meglehetősen hipotetikus feltevés, és nagyon nehéz lenne igazolni.

A harmadik megközelítés már nem ennyire kellemes. Létezik egy amúzia nevű jelenség, amely azt jelenti, hogy az adott személy – valamilyen okból kifolyólag – a zene alkotóelemeit nem úgy hallja, ahogy az megszólal. Az amúziának több válfajáról beszélhetünk, attól függően, hogy melyik zenei komponenst érinti a torzul észlelés.

Tekintve, hogy ez a jelenség csupán kevés embert érint, nem igazán ismert. Ezt leginkább zeneterápiás foglalkozás keretében lehet felmérni, ahol a szakember közös aktív, ugyanakkor élményt nyújtó zenei tevékenység során figyel fel az árulkodó jelekre.

Ha gyermeke hajlandó Önnel együtt énekelni, esetleg van kedvenc dala, érdemes azt gyakran énekelni, és figyelni, mennyire tisztán és ritmikusan adja vissza a dalt. Természetesen nem opera- vagy népdalénekesi készségeket kell elvárni tőle, viszont a ritmikai, hangmagasságbeli pontatlanság felveti az amúzia lehetőségét.

Üdvözlettel:
Attila

Share