Jelenlegi hely

Miért nem mondja meg, hogy ennyi volt?

36 éves nő vagyok, 2 gyermek édesanyja. 15 éve élek a párommal, ő 43 éves. A kapcsolatunk már nem az igazi. Megismerkedtem valakivel, akinek szintén családja van. Eleinte barátságnak indult, de elég erős vonzalom volt köztünk már az elején is. Leveleztünk 2 hónapig, nagyon sokat beszélgettünk, rengeteg közös volt bennünk. Aztán egy délután találkoztunk titokban. Elcsattant egy csók is, más nem történt. Megbeszéltük, hogy találkozni fogunk még. Sajnos közbejött, hogy kiment külföldre, azóta nem láttam. Kb. 3 hete én írtam rá és megkértem, mondja meg őszintén, ha nem  akar velem a továbbiakban semmiféle kontaktot fenntartani. Vártam volna egy konkrét választ, de nem kaptam meg. Csak annyit mondott, hogy sokat dolgozik, csak arra van ideje, hogy hazatelefonáljon a családnak, és hogy azt szeretné, ha kicsit "jegelnénk a témát." Nem értem, miért nem mondja meg, hogy ennyi volt. Miért hagy nyitva mindig egy kiskaput? Rosszul érzem magam emiatt, mert nem vagyok képes lezárni magamban, nem bírom elengedni. Sokat eszembe jut, úgy érzem, van még dolgunk egymással, mert hihetetlen erős vonzalom volt kettőnk között. Szeretném a segítségét kérni ez ügyben.

Kedves Gigi!

Egyikük sincs túl a dolgon. Maga sokat gondol rá, írt neki, lezáratlannak érzi a kapcsolatukat. Ő jó messzire elrohant, mert talán túl erős volt a vonzás, és megijedt, hogy ha nem tud ellenállni, felborulhat a családi élete. Feltehetően igyekszik addig távol maradni, míg el nem csitul benne a találkozásuk emléke. Általában sokkal nehezebb lezárni egy kapcsolatot, ha nincs „rendesen” vége, mert sok a nyitott kérdés, elvarratlan szál, újra és újra megcsillanó remények. Épp, hogy csak belekóstolt egy új dologba és máris szétfoszlott.

Ha jól értem, akkor kapcsolatuk – egyetlen találkozást kivéve – a virtuális térben, vagyis az interneten zajlott.  Mindketten sokat fantáziáltak a kapcsolatukról és egymásról, a vonzódás jórészt a levelezés nyomán alakult ki. Ijesztő lehetett, hogy egy ilyen „levelezős” kapcsolat esetleg valódi érzelmeket is megérint. Az esetek nagy részében inkább csak izgalmas kaland, nem mély vonzalom. Lehet, hogy lenne még dolguk egymással, de úgy tűnik, ez túlságosan ijesztő a másik félnek, és a menekülés az egyetlen eszköze arra, hogy megvédje megát az ijesztő érzelmektől. Ön – levele alapján – felnőttebbnek, érzelmileg érettebbnek látszik. Ezért is van igénye a lezárásra. Érdemes saját érzésein elgondolkodnia. Nagy volt a vonzás, vagy erős volt a vágy, hogy ellaposodott házassága mellett valami igazán izgalmas történjen Önnel?

Javaslom, hogy írjon egy lezáró levelet – de egyelőre ne küldje el. Írja le, hogy mit érez, jót és rosszat egyaránt, mondja el a csalódottságát, szemrehányásait. Tegye egy (virtuális) fiókba, és néhány hónapig ne nézze meg. Azután vegye elő ismét, és ha még aktuálisnak tartja, küldje el. Addig is érdemes lenne ellaposodott házasságával foglalkozni. Közös nyaralás, wellness, esetleg párterápia segíthet ebben. Terapeutát a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

 

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.