Jelenlegi hely

Miért nem akar elszakadni otthonról?

25 éves vagyok. 2 éve távkapcsolatban élek a párommal. Úgy indultunk neki, hogy 1-1,5 év és utána költözünk.  A párom 30 éves, aki még a szüleivel él, így hétvégente általában náluk vagyunk, mert nekem hétvégi iskola van a közelükben. Pár hónapja nagy lett a feszültség a párom és köztem, mert a szüleivel voltak konfliktusaim, amit velük nem nagyon rendeztem, mondván, hogy nem az én házam, nem lakom itt, és a páromnak mondtam, hogy vannak problémáim, nem jó semmi úgy, ahogy szeretném, kicsit olyan a hatás, mintha én el akarnám lopni őt a családi fészekből. Mondtam neki, hogy szeretem őket, de a költözés a megoldás, keresek a közelben munkát és költözzünk külön. A párom támogatott ebben, viszont a szülei nagy ráhatással vannak rá. Sokat segít otthon, és az esetek 90 százalékában a szülei az elsők. Nemrégiben megkaptam a várva várt állást, mondtam, hogy akkor keressünk albérletet, viszont az utolsó pillanatban lemondta, mondván, hogy nincs a kapcsolatunknak jövője. Miért nem akar elszakadni otthonról? Hogy lehetne segíteni, hogy
kiszakadjon a családi fészekből?

Kedves Bambi!

Fontos ponthoz érkezett a kapcsolatuk. Mindaz, amit már eddig is tudott, de valahogy maga előtt is titkolta, most felszínre került. Párja még nem felnőtt, nem felnőtt a saját családjában sem. Sajnos nehezen elképzelhető, hogy akár Ön, akár más partner változtatni tudna ezen. Amíg párja ezt nem érzi tehernek, bajnak, addig mindig hasonló minta szerint alakítja majd a kapcsolatait. Lehetséges, hogy talál valakit, aki annyira aláveti magát a családi elvárásoknak, hogy a szülők befogadják, szinte bekebelezik, és így el is fogadják.

Párja megjegyzése - a közös jövőjük hiányáról – nagyon pontos. Ön nem tudja elfogadni párja családjának életmódját, nyilván sok apróságot, de alapvető dolgokat sem. Ettől rosszul érzi magát velük, ők pedig nem tudják elfogadni, hogy egy újonnan jövő (betolakodó) változtatni akar az életükön. Párja sem érti, miért nem felelnek meg az otthoni dolgok Önnek, miért akar bármin is változtatni. Talán igazán soha nem akart elköltözni, csak saját magának sem vallotta be addig, amíg valósággá nem vált. Azt hihette, hogy meg tudja tenni ezt a lépést. Talán szülei se dolgoztak ilyen intenzíven azon, hogy őt otthon tartsák, amíg nem vált valóságos veszéllyé a költözés.

Biztosan nagyon fájdalmas most ez a szembenézés, de jó, hogy kiderült, mielőtt közös lakást béreltek volna. Önhöz érett, felnőtt ember illik, aki önálló és független, és partnerként tud együtt élni Önnel.

üdvözlettel

bárdos kata

 

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.