Jelenlegi hely

Még élek és itt vagyok...

A következő kedves kórképekkel rendelkezem:
- érzelmileg labilis személyiségzavar
- bipoláris affektív zavar enyhe és középsúlyos epizódok
- generalizált szorongásból adódó pánik jellegű tünetek
időszakonként
-pszichoakktív szerek okozta deppendencia szindróma
Jelenleg nem járok terapeutához, csak gyógyszert feliratni. Folyamatosan jelentkeznek mellette pánik jellegű tünetek, nehézlégzés, csomó a torokban, felpörgök, lelassulok, pszeudo-hallási hallucinációim vannak. Ami a gyermekkoromat illeti, 12 éves koromban apám által abúzus történt.
Nagyon hiányzik a terapeutám, de most büntetésben vagyok, rettegek a Karácsonytól, nem is tudom, most miért írok ide, talán csak azért, hogy valaki észlelje, hogy igen, én még élek és itt vagyok, rajta kívül nem sok embernél éreztem... Vannak időszakok, hogy falásrohamok gyötörnek, máskor úgy büntetem magam, hogy semmit nem eszem, vagy kihányom. Szert nem használok, de van a
birtokomban... több suicid kísérletem volt már.
Valaha el fog ez múlni?

Kedves Sonrisa23!

Magától biztosan nem fog "elmúlni" a probléma, vagy javulni, rendeződni az élményvilága, helyzete. Ön jártas már a pszichoterápiában, tehát tudja, hogy mennyi kitartás, energiabefektetés, kemény, sokszor fáradságosnak és hiábavalónak tűnő munka kell ahhoz, hogy a javulás reménye fennmaradjon, vagy előrelépés történhessen.

Nehéz szívvel olvasom, hogy jelenleg nem vesz igénybe pszichoterápiás segítséget - minden bizonnyal a gyógyszerek is segítenek valamilyen szinten, de elengedhetetlenül fontos volna kapcsolati eszközökkel is dolgoznia a gyógyulásán! Nem értem, mit jelent az, hogy "büntetésben van" a terapeutájánál - de szerintem nem érdemes itt leragadnia és kiszolgáltatottan várakoznia, míg "letölti a büntetést"... (illetve, ha az Ön, Önök számára van ennek jelentése, jelentősége, az más kérdés, de a soraiból ez nem nyilvánvaló).

Nagyon érdemes lenne közösségi pszichoterápiás ellátást igénybe vennie, például a Thalassa Házban (www.thalassahaz.hu)! A gyógyszerszedés mellett, és szüneteltetett egyéni pszichoterápia helyett hathatósabb támogatást jelentene a gyógyulás felé vezető úton.

Üdvözlettel

Simon Sarolta

Problémakör: 
Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus
Share