Jelenlegi hely

Magammal vinném a gyerekeket

42 éves anyuka vagyok, párommal különköltözünk, van két gyermekünk, egy 10 és egy 5 éves. Ő Pesten, én vidéken laknék. A gyerekek jelenleg Pesten laknak a családi házunkban. Szeretnek itt lakni, soha nem éltünk
máshol. Most viszont szeretném magammal vinni őket, Pesttől 35 km-re. Az apuka mereven elzárkózik ez elől, nem engedi, hogy magammal vigyem őket. A kérdésem, hogy van-e lehetőségem, ha nem tudunk megegyezni, hogy a gyerekek velem élhessenek. Van-e annak értelme, hogy a gyerekeket megkérdezzük, tetszene-e egyáltalán a vidéki élet. A lakásom, ahova költöznénk, jóval kisebb, mint ahol most laknak. A jelenlegi otthonukban külön szobájuk van, az én lakásomban erre nincs lehetőség. Tudna esetleg tanácsot adni arra az esetre, ha nem szeretnének vidéken élni? Nagyon szeretem a gyerekeimet, viszont az apuka is ragaszkodik hozzájuk.

Kedves Tünde!

Kérdése tulajdonképpen gyermekelhelyezési kérdés. Amennyiben nem tudnak megegyezni, a bíróság, gyámügy tud segítenni Önnek. Ők mérlegelik a lehetőségeket, bizonyos életkor felett meg is kérdezik őket, előtte inkább csak közvetve, rajzokkal, beszélgetéssel próbálják megismerni, mi lehet a legjobb a gyerekeknek. Általában három verzió szokott szóba jönni: az egyik szülőnél vannak elhelyezve, és a másik kéthetente hétvégén, illetve hétközben is 1-1 napra viszi magához. A másik verzió ugyanez pepitában: másik szülőnél állandó elhelyezésben, a másik szülővel kéthetente hétvége, és heti 1-1 hétköznap. Mostanában az 5o%-5o% is előfordul: egyik héten az egyik szülőnél, másik héten a másiknál. Ez a vidék-Budapest távolság miatt nehezen kivitelezhető, hiszen a gyerekek egy iskolába-óvodába járnak. Így valószínűleg meg kell hozni azt a nehéz döntést, hogy kinél legyenek állandóan. A gyerekeket óvatosan érdemes kérdezni, mert nem látják át a helyzetet, nem tudnak megbízható választ adni, mert az adott érzéseik fogják őket befolyásolni. Továbbá az amúgy is jelen levő lojalitáskonfliktust felerősítheti, nőhet a szorongásuk. HIszen az ő válaszuk valószínűleg az lenne, hogy mindegy, hol, csak együtt. A barátokat érdemes mérlegelni a nagyobb gyereknél, de az, hogy melyik ház nagyobb, az kevésbé érdekes. A biztonságos közeget kell megtalálni, kiépíteni. Erre nyilván akkor is szükség van, ha csak hétvégékre mennek vidékre. A döntéshez azt érdemes még mérlegelni, mi a nagyobb változás: anya nélkül lenni a hétköznapokban, vagy egy új városban-házban-közegben-iskolában-óvodában. Addig is ismerkedjenek az új helyszínnel is, és próbáljanak meg minél tönn szempontot figyelembe venni, és segítséget kérni a döntésben, megegyezésben. Ha jogi útra nem akarják terelni, akkor mediátor is segíthet, vagy akár egy pszichológus személyes tanácsadása.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Share