Jelenlegi hely

Libidó és fogamzásgátlás?

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a párommal 3,5 éve együtt vagyunk, nagyon szeretjük egymást, de sajnos mostanában a libidóm nagyon lecsökkent. 21 éves vagyok, a párom 22. A kapcsolatunk elején napi rendszerességű volt az együttlét, de kb. 1 éve már csak havi 1, nagyon ritkán 2 alkalom fordul elő. A probléma kezdetekor sokat veszekedtünk ezen, mert rossz volt nekem ennyire sokszor elutasítani, neki pedig, hogy elutasítom. Azóta javult a kommunikációnk ezen a téren, és rendesen meg tudtuk/tudjuk beszélni, de a megoldást sajnos még nem találtuk meg. Ebben kérném a segítségét: mi a probléma velem? Az az 1-2 alkalom, ami szokott lenni, mindig nagyon jó, és maximálisan odafigyel a párom arra, hogy mi hogy jó nekem, szóval nem is azzal van gond. Rossz élményem sincs a témával kapcsolatban. Fogamzásgátló tablettát szedek már 3 éve, és olvastam, hogy annak lehet libidócsökkentő mellékhatása. Ez lehet a gond? A nőgyógyászommal egyelőre nem sikerült beszélni, mindenképpen felkeresem ez ügyben, de érdekelne egy pszichológus véleménye is.

Kedves Hölgyem!

Mindenképpen jó ötletnek tartom, hogy a nőgyógyászával is beszéljen, mert ebben a kérdésben ő a kompetens. Azt azonban biztosan tudom, hogy rengetegen használnak fogamzásgátlót, mégsem olyan sokan számolnak be ilyen problémáról, így érdemes a lelki oldalával is foglalkozni.

Az egyik gondolat, ami szerintem ehhez a témához kapcsolódik, hogy a szex az játék. Izgalmas és sokszínű játék férfi és nő között, ami az évek során kissé a háttérbe tud szorulni. Főleg ha együtt élnek, vagy hétköznapi problémákkal küzdenek és a figyelmet elviszi más, akkor könnyebb elfelejtkezni arról, hogyan is lehet izgalmat belevinni a párkapcsolatba. Érdemes újabb dolgokat kipróbálni, belevinni a szexuális életükbe. Esetleg beszélgetni arról, hogy régen mi volt izgalmas, mitől volt izgalmas, hogyan lehetne visszahozni, vagy van-e más, amire vágynának az odafigyelésen túl.

Van egy másik kérdés is: hova tűnik a libidó. Szigorúan véve a kérdést, felmerülhet, hogy Önnek  vagy párjának van-e más személy, aki lefoglalja ezt a területet. Nem feltétlenül valódi viszonyra gondolok, hanem valakire, aki felkeltette az érdeklődést, esetleg film vagy pornó. Könnyen át tud tevődni a vágy másik tárgyra, még ha valójában nem is valósul meg. Ennek a kérdésnek kapcsán érdemes azt is végiggondolni, hogy hogyan érzi magát a kapcsolatban, az életben. Mi az, ami esetleg nyomasztja, vagy legátolja a felszabadultságát, örömét? Milyen érzések és gondolatok jelennek meg, amikor visszautasítja a párját? Hétköznapi konfliktusok foglalkoztatják, vagy a párjával kapcsolatos dilemmák, félelmek jelentek meg? Esetleg a kapcsolatukban más lépcsőfokra értek, ahol másra (is) vágyna?

Talán ezekkel a kérdésekkel kicsit tovább tudja gondolni a kérdést egyedül és párjával is, hogy újra megtalálják egymást, megtalálja magát a párkapcsolatban.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Share