Jelenlegi hely

Lehet, hogy pánikbeteg vagyok

Lehet, hogy pánikbeteg vagyok. Hogyan küzdhetem le?

Kedves Kérdező!

Nem csupán jómagam nem szeretem a pánikbetegség kifejezést, hanem a klinikai gyakorlat is a pánikzavar fogalmat használja, és a szorongásos rendellenességekhez sorolja. Bizonyára találkozott már a fóbia szóval is, amelyet az különböztet meg a pániktól, hogy a szorongás, az átélt félelem konkrét tárgyhoz kötődik. Pánik esetén ritkább a körülhatárolható kiváltó ok.

Gyakran leírom, hogy néhány sor (jelen esetben egyetlen mondat) alapján senkit sem diagnosztizálunk, és ettől a Kérdezőket is óva intem. Azonban néhány támpontot megjelölök, amik jellemezhetik a pánikzavart: heves szívdobogás, valamely végtagban jelentkező bizsergés, légszomj, verejtékezés, hideg-meleg hullámok, reszketés, mellkasi fájdalom, szédülés, félelem az ájulástól, a realitásvesztéstől. Akik átestek már pánikrohamon, gyakran éppen az újabb tünetek előfordulásától rettegnek, sokan pedig attól, hogy elvesztik önkontrolljukat.

Két rendkívül fontos dolgot jegyeznék meg.
Először is: a pánikzavar diagnosztikai kritériumai szigorúak, és kizárólag képzett szakember állíthatja fel a kórképet, valamint határozhatja meg a szükséges terápiát. Másodszor: bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a tünetek mennyire szerteágazóak – és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a pánikzavarhoz társul-e agorafóbia, vagy sem. Ebből következően mielőtt pusztán „lelki okokról” beszélnénk, érdemes felkeresnie a háziorvosát, hogy felderítsék az esetleges organikus hátteret.

Amennyiben a kezelőorvosa pánikzavarra gyanakszik, érdemes pszichológust felkeresni.

Üdvözlettel:
Herceg Attila 

Problémakör: 
Share