Jelenlegi hely

Kóros-e az önringatás?

Mikortól tekinthető "kóros" állapotnak az önringatás? 4 éves kislány jár óvodai csoportomba, akinél megfigyelhető ez a viselkedés, azonban csak akkor, ha unatkozik, megbántják, ill. ha alvás közben felriad, és így altatja magát vissza. Egyéb tünete nincs. Érdemes lenne-e szakemberhez irányítanom óvodapedagógusként a kislányt? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Donsza!

Minden egyéb ismeret nélkül nehéz általánosságban nyilatkozni egy viselkedésformáról. Ha egyébként nem tűnik szorongónak a kislány, jók a társas kapcsolatai, unatkozós helyzetből játékkezdeményezéssel aktívan is képes kilendíteni magát, és ha az önringatás nem mutat fokozódó tendenciát, én egyelőre nem aggódnék. Ha viszont egyeduralkodóvá válik ez a fajta önmegnyugtatás és kiszorítja a tartalmas tevékenységeket, és ha a viselkedésében sűrűsödni látszanak a szorongás-jelzések, akkor mindenképpen jeleznék a szülőknek és közösen – az óvodapszichológus segítségével – keresném a szorongás gyökereit és a megoldást.

Üdvözlettel – Kiss Kinga

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.