Jelenlegi hely

Illik?

Kislányom 2 éves. Kb. fél éve többször úgy alszik el, hogy közben a nunijàt nyomkodja a pelenkàn keresztül. Leizzad, elfárad és elalszik. Ez ha előfordul, akkor csak elalvásnál történik, amikor már szinte félálomban van! Most kezdte a bölcsődét, a gondozonők is jelezték felém, azt gondolták, hogy biztos az új környezet, új hely okozza, de ez kizárt, mert már előtte is csinàlta.
Elalvásnál ragaszkodik a kispárnájához és a plüsscicájához

Kedves Anyuka!

Kislánya reakciója teljesen természetes és logikus. Nemi szervét nyomkodva, simogatva kellemes érzést él át, amit ezért ismétel. Ebben az időszakban sokkal természetesebb, hogy a gyerekek saját testüket próbálgatják, nézegetik, érintik. A gátlások vagy a szocializálás, hogy mit, mikor, hol illik, később indul el. Mivel kérdés nem hangzott el, két dolgot írok le, ami fel szokott merülni dilemmaként.

Az első, hogy kell-e érte szólni, vagy érdemesebb inkább hagyni. Ami fontos, hogy ne szorngás, rossz érzés, megszégyenítés kapcsolódjon hozzá. El lehet mondani, hogy ezt mások előtt, bölcsiben nem illik, vagy egyedül lehet őt hagyni olyankor, vagy kicsit eltávolodni tőle, jelezve, hogy ez nem egy közös tevékenység. A másik kérdés az szokott lenni, hogy miért van rá szüksége, hiszen ebben az életkorban még valódi szexuális vágyakról nem beszélünk. Persze a kellemes érzés megerősítő, és motiválja, hogy újra megtegye, de nem a libidóról, szexualitásról szól. Sokkal inkább a szeretet, testi gondoskodás, a minőségi figyelem vágya van mögötte. Ha a bölcsivel nincs is összefüggésben, érdekes lehet elgondolkodni azon, hogy a viselkedés megjelenése körül történt-e változás, ami az előbb felsoroltakra hatással volt? Volt-e valami, ami miatt most nagyobb testi közelséget, babusgatást, figyelmet, szeretet igényelhet? Ha ezeket más formában (simogatás, beszélgetés, együtt töltött idő) megkapja, csökkenhet az igénye a maszturbáció(szerű) tevékenységre.

Üdvözlettel

Standovár Sára 

 

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.