Jelenlegi hely

Hogyan mondjuk meg a gyereknek?

A páromnak van egy 10 éves gyermeke, aki nagyon érzékeny. Párommal együttéltünk, így a gyermek része volt az életünknek. Sajnos szakítottunk, de jó maradt a viszonyunk és nem tudom, hogyan kellene ezt tudatni a gyerekkel. Az apja halogatja, kitér a gyerek kérdései elől, de én szeretném, ha sérülés nélkül tudná meg, hogy vége lett.

Kedves Lorena!

Talán a legjobb egy közös beszélgetés lenne, mindhármuk jelenlétében. Fontos eleme lehetne ennek az, hogy mindketten szeretik, és ez nem változik a szakítás után sem, csak kevesebbet fognak találkozni. Jó lenne még azt is érzékeltetni, hogy ő nem oka ennek a szakításnak. Esetleg lehetne még arról is beszélni, hogyan tartják majd a kapcsolatot (feltehetőleg egyre ritkábban). Mindenképpen megváltozik a gyerek élete azzal, hogy az együttélésük megszűnik, tájékoztatni kellene arról is, mi fog változni és miért. Ha egy gyerek érzékeny, akkor valószínűleg azt is megérezte, hogy Önök között valami nem olyan, mint korábban, és ez zavarja, csak nem tudja, hogyan tudhatna meg erről többet. Valószínűleg nem lesz váratlan számára, hogy valami történni fog körülötte. Lehet, hogy hosszabb beszélgetésre lesz szükség, de érdemes rászánni az időt.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.